2019 10. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2019 19:19
Asıl adı Manoko Yoshimoto olan Banana Yoshimoto'nun "Mutfak" adlı Modern Japon Edebiyatı örneklerinden sayılan bu eseri 1988 yılında basılmış. Bu zamana kadar basılmış ondan fazla kitabı bulunan yazarın en meşhur kitabı “Mutfak”. Kitap iki kısımdan oluşuyor. “Mutfak" birinci kısmın ismi. İkinci kısmın ismi ise “ay ışığı gölgesi”. İki kısmın karakterleri farklı olsa da, hem tema, hem de yaşanan travmatik olayların çok fazla benzeşmesi nedeniyle, kısımları birbirinden ayırmak çok fazla mümkün değil. İki bölümde de bir yakınını kaybetme sonrası, ölümün kasvetiyle dolu yaşanan bir yalnızlık söz konusu. Kitapta karakterlerin bunu aşma süreçlerini daha doğrusu aşmaya cesaret etme süreçlerini okuyoruz. Bu yalnızlıktan karakteri kurtarmaya iten şey birinci bölümde olay örgüsü ile gelişen bir farkındalık, ikinci bölümde ise spritüel bir mucize oluyor. Ayrıca yazar son bölümde geçen bu gerçeküstü olayı o kadar gerçekçi yazmayı başarmış ki, son 30 sayfa yazara ve kitaba olan bakış açımı değiştirdi diyebilirim. Biraz araştırma sonrası yazarın diğer kitaplarının da bu tarzda olduğunu öğrendim. Gelecekte bir kitabını daha okumayı düşünüyorum.
MutfakBanana Yoshimoto · Arion Yayınları · 1998797 okunma