Cennet Kapısı
2019 5. kitabı
Ne yazık ki Tarih, bildiğimiz şeylerin çoğunun yanlış olduğunu bir çivi çakar gibi aklımıza çakıveriyor. Saf bilgiyi ulaşabildiği kaynaklardan edinip, süslü ve etkileyici hale getiren yazarların acımasızlığı ise hikayelerin gerçekliklerinden koparılıp önümüze atılmasına sebep oluyor. Niye mi yazdım bunu? Benim bildiğim ve kayıtlı olan bilgilere göre Sabbah alkolü ve keyif verici her maddeyi yasaklamış, kanıtı olmasa bile herhangi bir suça bulaştığı şüphesi olan herkesi idam etmiştir. Kendi oğlunu bile... Hoş sonradan oğlunun masum olduğunu öğrenince pişman dahi olmamıştır. Şimdi bilinen ve hevesle anlatılan şey nedir? ‘Uyuşturucu ve kadınları lütfedip hediye diye, cennet diye veriyormuş lağn’ Öyle değil arkadaşım... Konu kökeni olarak onlarca yıl durmadan yazılıp çizilecek olan İslam dininin temeline dayanan bir tartışmanın içindeydi Hasan Sabbah ve diğerleri. Onun verdiği şeyin afyon olduğunu söyleyenler karşıt görüşün savunucularıydı. Bilinene göre Sabbah afyon değil, gerçek diye iddia ettiği bir dini vaat ediyordu. Ve bu öğretiyi cennet kapısı olarak aktarıyordu. Not: Bu tartışmalarla ilgili herhangi bir tarafgirliğim yoktur. Sabbah’ın yaptıklarını hevesle okumuyorum, anlamak için çabalıyorum.
Alamut Kalesi ve Hasan El SabahBernard Lewis · Nokta Yayınları · 20121,888 okunma
Sevgi bağlamında bir ifade kullanmadım dostum. Ve evet çok ilgilendiğim bir konu olduğu için buraya yazdım. Kaynak olarak eleştiri yapmadım. Aktarıcılar dediğimiz yazarlar üzerine genel bi eleştiri yaptım. Pek çok yazarın pek çok eserini okudum, hiç biri Tebriz Arşivleri’nin gerçekliğine yaklaşamıyor bile :) . Çünkü o şekilde aktarılsaydı bu kadar ilginç olmayacaktı. Teşekkürler yorumun için .
Anlamak istemek için sevmen gerekmiyor, tarihe mâl olmuş ilginç bir insan, doğal olarak insan yaptıklarını merak ediyor. Bernard Lewis ise konu için doğru tercih 👍👍