2019 19. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2019 14:20
Bu benim çok üzülerek yaptığım bir inceleme olacak... Sevilen bir yazar ile tanışma kitabım olacağı için kitabı çok büyük bir istekle elime aldım. İlk beş sayfası o kadar güzeldi ki... Şimdi bunu anlatıcının o zaman biraz çekingen olmasına bağlıyorum. Ne zaman ki birbirimize aşina olduk işte o zaman kitabın dili tamamen yön değiştirdi. Hem de çok olumsuz bir biçimde. Beni rahatsız eden şeyleri kısa ve net bir biçimde anlatmak istiyorum. Kitap 16-17 yaşlarındaki bir kızın ağzından anlatılıyor. Genç kızımızın dili o kadar bozuk ki, o mis gibi Türkçe bu hikayede resmen katledilmiş durumda. Yazarın bunu gençleri eleştirmek için yaptığını düşünmekten başka çarem yok. Umarım öyledir. Bunun başka bir açıklaması olamaz, olmamalı. (Ben 30 yaşındayım, biz 16-17 yaşındayken böyle konuşmuyorduk. Şimdiki gençler gerçekten böyle mi konuşuyor?) Küfür hayatın her alanında mevcut. Argo sözcükleri çoğu zaman farkında olmadan bile kullanıyoruz. Bu nedenle edebiyatta bir yere kadar kullanımı beni rahatsız etmiyor. Ama bu kitapta küfürlü bölümleri okurken rahatsız olmamak elde değil. Çok çok çok fazla var. Bunun yanı sıra çok fazla bel altı konuşma ve espri var. Aile bireyleri bir babaanne, hala ve teyzenin olmaması gerektiği gibi. Benim de anneannem küfür ederdi evet, ama iki cümlesinden ikisi de küfür olmazdı. Son birkaç yılda yaşadığımız toplumsal sorunlara değinilmesi güzeldi. Ama bu sorunlara o kadar subjektif yaklaşılmıştı ki, kitabın bazı yerlerinde fikir propagandası okuyormuşum gibi bir izlenime kapıldım. Konulara ilişkin görüşümüz benzer olmasına rağmen ben bu kadar rahatsız olduysam, aksi görüşteki okurlar ne düşünür diye düşünmeden edemedim. Fazla subjektif ve rahatız edecek derecede açık sözlü bir romandı. Çok rahatsız ediciydi. Belki tüm bunlara bir açıklama bulurum düşüncesiyle son sayfaya kadar okudum ama nafile... Bence, değinilmek istenen şeyler güzeldi. Ama bunu yapma şekli yanlıştı. Edebiyat aşığı bir insan olarak bu kadar küfür, argo, bel altı cümleler ve katledilmiş bir dille dolu bir eser okumayı istemem. Edebiyat seven çoğu kişinin de benim gibi düşündüğüne inanıyorum. Okuduğunuz için teşekkür ederim, sevgiyle kalın.
Ağaçtaki KızŞebnem İşigüzel · Can Yayınları · 2016338 okunma
Aynen, bende aynı fikirdeyim.👌👌👏👏👏