Martı Jonathan Livingston kimdir ? Martı Jonathan yaşadığı martı toplumunda var olan alışkanlıkların, geleneklerin dışına çıkan ve bu topluma göre ''Öteki'' bir martıdır. Kitap bu öteki martı üzerinden kişisel gelişim öyküsü yazıldığının kanaatindeyim. Çünkü kitabı bitirip üzerine düşündüğünüzde; inanırsan, emek sarf edersen, yılmadan çabalarsan başarırsın sözü üzerine bir orta saha mücadelesi verdiğinin kanaatindeyim. Ayrıca kitabın özeti bazı baskılarında kitabın arka kapağında arka kapağında yazmıyorsa sayfa 31 de şu sözlerden oluşmaktadır ; ''Cehaletimizi kırabiliriz, becerilerimizi, yeteneklerimizi ve zekamızı kullanarak kendimizi bulabilir kendimiz olabiliriz en önemlisi özgür olabiliriz'' Martı jonathan Livingston cehaletini kırıp becerilerinin yeteneklerinin ve zekasının kullanarak kendini bulmuştur ve en önemlisi özgür olabilmiştir. Aynı zamanda diğer martıları özgür kılmak için mücadele etmiştir. Bu mücadelenin sonucunda önce dışlanmış sonra kutsal sayılmıştır. Tıpkı insanlar aleminde olduğu gibi yaşadığı dönemde hak ettiği değeri bulamayıp öldükten sonra kutsallaştırılması gibi.( müzisyen, yazar,politikacı, asker vs vs) Martı jonathan'ın fikirleri ve öğretileri kendisi dışında bir takım yobaz martı tarafından yozlaştırılmıştır. Bu da kitaba göre İbni Haldun'nun 'Coğrafya kaderdir' sözünün biraz revizyona uğramış hali 'Toplum ve o toplumun zihniyeti kaderdir' sözü kitaba daha uygun olur. Yine de bu kaderi tayin etmek, var olan ritüelleri sorgulamak, kendini bulabilmek böyle toplumlarda tabiat üstü bir mücadele sonucu gerçekleşebileceği mesajını vermektedir kitap.
Kitabın sayfa sayısı az 1 saatlik bir boşlukta okunabilir. Ama ille de okunması gereken bir kitap olduğunu düşünmüyorum.