2019 24. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2019 13:07
Francis Bacon'un (1561-1626) yaşadığı dönem gözlemlerinden ve kendi hayat tecrübelerinden yola çıkarak yazdığı denemelerini ay boyunca diğer okumalarıma ek olarak okudum. Ellinin üzerinde hemen hemen her konu ile ilgili yazdığı denemelerde, satırlarda yoculuk yapmak çok keyifliydi. Yıllar öncesinden gelen satırlarda, o dönemin bakış açısını okumak, satırlarda gezerken kendi fikrimi de söyleme ihtiyacı hissetmem, bazı yerlerde ara verip düşünmek için vakit ayırmam , kitabı verimli bir şekilde bitirmeme sebep oldu. Özellikle pek çok yerde yazarın Türklere karşı bakış açısını görmek, din ile ilgili konularda İslam inancıyla ilgili fikirlerini okumak ayrı dikkatimi çekti. Bazı konularda denemeleri okurken fikir ayrılığına düşsemde o dönemden bugüne gelen fikirleri okumak, bugünün anlayamadığım bakış açılarının temelinin nasıl oluştuğunu, hangi olayların etkili olduğunu görmek açısından çok keyifliydi. Düşünce, deneme, felsefe kitapları okumayı seviyorsanız bu kitabı okumadan geçmeyin diyorum. Sonsuz sevgi ve saygılarımla. " Tıpkı acımak bilmez bir ulus olmakla birlikte, hayvanlara iyi davranan, köpeklere kuşlara yem dağıtan Türkler de görüldüğü gibi. (Sayfa:64) "Kendi çıkarına düşkünlük , her yönüyle aşağılık bir şeydir."(sayfa : 105)
DenemelerFrancis Bacon · Yapı Kredi Yayınları · 20181,675 okunma