Dünyanın en zor okunan kitabı olarak bilinen, çoğunluk kısmı bilinç akışı tekniğiyle yazılmış bir kitabı daha ne kadar zorlaştırırım diye adeta 27 yıl düşünüp taşınmış Nevzat Erkmen. Epi topu 3 bölüm bitirdim (kitap 18 bölüm). Şu kelimelere bakar mısınız; Imızganma, kıya, uruk, hurufat, kokoroz, deprenen, muttasıl, kavza, meddücezrin, çalak, kırınmak, berkitme, karmanyolacı, silahendazı, kiplik, direysel, kavkılar, istinga etmek, eştözlü (hepsini yazmadım, bunların haricinde bir sürü daha böyle kelime var).
Üstüne üstlük, bir sürü Latince, İngilizce, Fransızca ve Almanca kelimeyi de sevgili çevirmenimiz olduğu gibi bırakmış ki kitabı bir de sözlüğünden okuyalım. Sanki kuran okuyoruz tefsiriyle.
Tüm bunlara rağmen Joyce, öyle güzel bir kitap yazmış ki, roman güzel gidiyor. Özellikle bilinç akışından hikaye anlatışa geçişleri ve sonrasında tekrar bilinç akışına dönüşleriyle. Aslında bu tarz okumaya alışık okurlar için o kadar da zor görünmedi bana -tabii ki şimdilik, daha yolun başındayız.