2019 30. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2019 07:53
Gürsel Korat'ın tüm kitaplarını okumadan rahat edemeyeceğimi anladığımdan Zaman Yeli ile serüvenime devam ediyorum. Moğolların Kayseri ve Kapadokya civarında yarattıkları vahşeti çevre emirlikler ve beylerinin din ayrılıklarını bir kenara bırakarak nasıl bir savaş verdiklerinin öyküsü. Kitap aslında Selçukluların yanında savaşıp da tatarlara esir düşen Leon ve Dimitri'nin işkence görmesiyle başlar. Birinin gözleri millenir diğeri ise sağır bırakılır. Yani birinin gözleri diğerinin kulağı olur. Yani iki ayrı insan bir oluştururlar. Bir eşek ile iç Anadolu kırsalına kiliselere resim çizmeye giden Dimitri en sonunda Kapadokya Ihlara vadisinde bu dileğine erişir ve çiftaslanı resmeder. bunun dinsel anlamını reddeden papazlar ise bu iki kişiyi vadiden kovarlar. Tam bu anda bir deprem meydana gelir ve bu iki kişi göçük altında kalarak ölür. İşte haftalar sonra Moğolların boyunduruğundan kurtulmak için toplanan emirler ve beyler bu iki kişiyi aziz bellerler, çiftaslanı ise vücutlarına dövme eylerler. Dimitri'nin gelecekten haber verdiğini, iki aslanın bir başta toplanması gerektiğini, ancak birlik olunursa Moğollara karşı savaş kazanılacağına inanların hikayesini okuyoruz. Zamanın politik kısmını çok açıklayıcı olarak bize sunmuş yazar.
Zaman YeliGürsel Korat · Yapı Kredi Yayınları · 2015330 okunma