2019 14. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2019 19:29
Öncelikle roman tek bir paragraftan oluşuyor. Betimleme ve tasvirlerden hoşlanmadığını söyleyen Bernhard, romanı "bilinç akışı" tekniğiyle yazmış. Anlatıcının düşüncelerini, aklından geçenleri, hatırladıklarını okuyoruz. Anlatıcı bir lokantada otururken geçmişi düşünüyor ve en baştan arkadaşlarının hikayesini de okuyoruz böylece benzer bir zaman kurgusunu Adalet Ağaoğlu' nun " Ölmeye Yatmak" adlı romanında da bulabiliriz. Romanın içeriğine gelecek olursak; öncelikle roman üç kahramandan oluşmaktadır. Glenn, Wertheimer ve anlatıcı. Glenn; varoluşunu gerçekleştirmiş, istediği her şeye sahip olmuş bir adam, bir dahi. Wertheimer ise tam tersi varoluşunu gerçekleştirememiş; ne istediğini bilmeyen küçük insan, bitik adam, çıkmaz sokak insanı. Glenn'in piyano çalışından sonra onun kadar iyi olmadığını anlayınca çok sevdiği kariyeri mahvoluyor hatta kendi hayatı da. Bundan sonrasında kendisinin kuramsal olarak başarılı olarak gören Wertheimer düşünce bilimine yöneliyor. Glenn ve Wertheimer arasında çokça zıtlık olduğunu da görüyoruz, en gözle görülür örneği ise ölüm şekilleri. Anlatıcı ise bu iki karakterin bir sentezi gibi görünüyor romanın başlarında. Glenn' i överken, Wertheimer' ı içten içe küçümsediğini görüyoruz ancak sonradan Wertheimer' da eleştirdiği pek çok şeyin kendisinde de olduğuna şahit oluyoruz. Glenn' in olmak istediği kişi,Wertheimer' in ise olduğu kişi olduğunu fark ediyoruz. Aslında romanın başından beri iki yüzlü davrandığını anlıyoruz. Eğer hayat, ölüm ve varoluşa dair düşünceler okumayı seviyorsanız bence "Bitik Adam" okumanız gereken kitaplardan bir tanesi olmalıdır.
Bitik AdamThomas Bernhard · Yapı Kredi Yayınları · 20261,923 okunma