···Okunma: 04 Mayıs 2019 08:53 İskender Pala’nın kaleme aldığı, Molla Kasım’ın dilinden Yunus Emre’nin hayatı: OD
OD demek, ateş demek. Aşk ateşi…
Zaten Yunus Emre gibi bir zat-ı şahanenin hayatını aşk dışında bir kavramla anlatmak, mümkün olmasa gerek.
Hani Mevlana Hüdavendigar Hz.’nin hayatını anlattığı bir sözü vardır: “Hamdım, Piştim, Yandım…” diye.
Pişmenin ne zor, yanmanın ne acı, fakat bir o kadar da güzel olduğunu göreceğiz Bizim Yunus’un hayatında.
Henüz gençlik yıllarında canından çok sevdiği “Sitarem” (Farsça Yıldız demek) dediği eşini ve evladını bir Moğol baskınında kaybetmenin acısı ile başlar Aşk’a olan yolculuğu.
Bu kadar derin bir konu olmasına rağmen bir o kadar sade ve anlaşılır bir üslubu var kitabın.
Bizim Yunus’un eserleri gibi. İlk bakışta “Bunda ne var canım! Ben de yazarım” deyiveresi geliyor insanın. Fakat üzerine çok değil şöyle bir kırk saniye düşünmeye koyulsak neler neler çıkıyor. Ne anlamlar ne güzellikler.
Bir de bakmışsın ki, sabah akşam onu düşünür olmuşsun.
E kolay değil nihayetinde, o güzel sözlerin dilden dökülmesi için kim bilir kaç kez taştı, kaç kez yandı yürek…
#OD
#İskenderPala