·480 syf.····Okunma: 27 Mayıs 2019 05:04 Kitap harika. İlk kez Orhan Pamuk okudum ve belki de iyi bir kitabına denk geldim diye olabilir ama daha önce duyduğum "en çok satılan ama en az okunan yazar" yakıştırmasının haksızlığını görmüş oldum. Karakterler, akıp giden olay örgüsü, kurgu, zaman, mekan, anlatımın sade ve aynı zamanda yavan olmayan hali... kısaca eleştirecek çok fazla bir yanı olmayan bir kitap. Ancak... dikkatimi çeken ve beni rahatsız eden birkaç konu kitaba olan puanımı etkilemeyecek gibi değil. Kitabı bitirir bitirmez incelemelere göz attım fakat kimsenin bu konulara değinmemesi, en azından baktıklarımda göz ardı edilmesi şaşırttı. Şöyleki :
1-) Kitapta geçen " Kürt gerillaları ile TSK' nin savaşı" ifadesi çok rahatsız edici. Neden mi? Çünkü bunun altında subliminal çağrılar var ve bu terör örgütünün kullanıp kabul ettirmeye uğraştığı bir cümle yapısı ve ben bu ifadeleri yazarın bilinçsizce yazdığına inanmıyorum. Sebebine gelirsek ilk olarak ; Kürt gerillası diye birşey yoktur, onun adı teröristtir. Gerilla özgürlük savaşçısı demektir ve buna örnek Bosnadaki müslümanlar, Türkmenler veya Çin zulmü altındaki az sayıda Türk örnek verilebilir. Teröristlere böyle bir güzelleme yapmak onların söylemlerini yüceltmek anlamına gelir.
2-) Savaş "meşru" olan iki güç arasındaki çatışmalar bütünü için kullanılan bir ifadedir. TSK ile PKK arasinda olan şey çatışma olarak adlandırılmaktadır. Bu olaya savaş demek PKK' yı meşrulaştırma çabasıdır.
3-) Kitabın kronoloji bölümünde geçen "Kürt Lideri Apo" ifadesi de aynı amacı taşır. Apo Kürtlerin lideri değildir, bölücü terör örgütü lideridir.
Tüm bu sebeplerden dolayı Orhan Pamuk okurken iki kere düşünmekte fayda var kendi açımdan, tabiki tüm bunlar dilden öteye gecmedikten sonra kimseye kin beslemeye gerek yok bence( dilden öteye yani propaganda boyutuna geçmemesi), dili harika çok beğendim ama bu bir yazarı okumak için yeterli mi, o ifadelerden rahatsız olmadan okumak mümkün mü?