2019 18. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2019 21:44
Aslında yorumlama kısmını yarına bırakmak istiyordum ama dayanmadım Büyük usta Jose Saramago’nun ingilizcesi death with interruptions, türkçesi ölüm bir varmış bir yokmuş olan saramago romanı... Romanı türkçe ismiyle düşününce daha bütünlüklü hatta masalımsı bir "hikaye" bekliyor insan ama orijinal ismini duyunca kitaptaki düşük tempo ve parça parça ya da kesintili anlatım anlam kazanıyor.. Uzun uzun paragraflar ve yine aynı uzunlukta cümlelerden oluşan kitaptır. ama bu aklınıza kitabın sıkıcı olduğunu getirmesin, tam tersine çok güzel bir şekilde akıp giden kitap. Ölümün ortadan kalkmasıyla din adamlarının içine düştüğü panik düşündürücü, okurken sorduğunuz sorulara saramago'nun anında cevap vermesi etkileyici, hikayenin kendi içerisinde çok büyük bir kırılma yaşayarak kurgunun değişmesi de sanırım yazarın tarzıydı. Ölümün gözünden bakıyorsunuz dünyaya ve ölümün, öldürmeyi unuttuğu bir adamın gözünden ölüme ya da hayata. saramago yine ahlaki ve siyasi bir sorgu anaforuna alıp oradan oraya savuruyor sizi. saramago ne yazsa okunur diyebilirim sanırım artık gönül rahatlığıyla. Kitapla Kalın️‍️
Ölüm Bir Varmış Bir YokmuşJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202015,4bin okunma