···Okunma: 06 Ekim 2018 18:54 Üç yıl önce Turgenyev’in Babalar ve Oğullar kitabını okumuştum. Etkisinden bir hafta çıkamamıştım. Turgenyev in karakterlerindeki diyalogların, bu kadar denli beni etkileyebileceğini tahmin etmemiştim. Üç yıl aradan sonra ilk defa bir başka Turgenyev kitabını okudum. Babalar ve Oğulların dengi mi, bir tık aşağısı mı, yoksa bir tık yukarısı mı buna karar veremedim.
Kitap da Turgenyev in yarattığı karakterler içerisinde,”Potigun” karakteri ile,dönemindeki kendi ülkesine has siyasi ve sanata olan bakış açısını dile getiriyor. Burda Turgenyev in sert eleştirileri görmek mümkündür.
Kitabın baş karakteri olan Litvinov ile gerçekleşmiş ya da gerçekleşecek olan duygu,düşünce ve tercihlerimizin irade yolu ile mi,yoksa elimiz de olmayan,kaderin mi bizi buna sürüklediği cevabını alıyorsunuz. Litvinov karakteri az olsa da Madam Bovary karakterini anımsattı bana. Turgenyev gerçekten Tolstoy ve Dostoyevski nin bir tık altı bile olsa bu onun ne kadar iyi bir yazar olduğunun göstergesidir zaten.
Bu arada babalar ve oğullar kitabının baş karakterinin ismini yıllardır bazen düşünüyordum. Ama ismi bir türlü aklıma gelmiyordu. İnternetten ya da kitaptan açıp da bakmıyordum. Bu kitabı okurken sonlarına doğru bir an da aklıma BAZAROV ismi istemsizce geldi.Bir başka kitabını okurken sadece o zaman benm aklıma gelivermesi düşündürücü.