Ölmeden önce mutlaka okumanız gereken bir kitap!
2019 18. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2019 10:42
Aklımı başımdan aldı Tanrılar Çağı. Tavsiye üzerine okumaya başladığım bu kitap hakkında hiçbir fikrim yoktu. İlk bölümler itibariyle de gelecekte geçen güzel kurgulanmış bir distopya çalışması gibi duruyordu. Bu haliyle bile okunmaya değerdi ama sayfalar ilerledikçe çok daha büyük bir eser çıktı karşıma. Kitap inanç meselesinin öyle bir kökenine iniyor ki gerçekten o kadar aksiyonun içerisinde bunu nasıl başardığını anlamak mümkün değil. Şunu söylemem gerek kitap inanılmaz hareketli aslında. Büyük savaş alanları, amansız kovalamacalar, kan gövdeyi götürüyor kimi zaman. Yani adrenalin kitapta çok yüksek. Coşku, isyan, aşk ve macera karışımı bir harmanı var. Tüm bu temponun içerisinde öyle bir içsel sorgulama sunuyor ki kitap. Ben açıkçası inanç vs. konularda sabit fikirli bir radikal olarak görürüm kendimi. Kitap beni yeniden düşünmeye ve fikirlerimi değiştirmeye ikna etti. Kitap o kadar çok soru soruyor ve cevapları o kadar çok okuyucuya bırakıyor ki, yazar tarafından köşeye sıkıştırıldığınızı hissediyorsunuz. Ben yazarın inançlı mı inançsız mı olduğunu çözemedim. Kimi satırlarda tutkulu bir ateist gibi inancınızı sarsacak sorular soruyor. Kimi satırlarda hakikata kavuşmuş bir dindar gibi, şüphelerinizi bertaraf ediyor. Sizi inanç konusunda kararsız bırakmak için ustaca örülmüş bir örümcek ağı gibi adeta. Kitabı okuduktan sonra ne körü körüne inanmanız mümkün, ne de inancı elinizin tersiyle itmeniz... Kitapla ilgili tek eleştirim kapağı zayıf bir eser. Kitabın içeriği o kadar büyük ki böyle bir kapak hafif kalmış. Ben Türk yazarlar arasında bu kadar kalemi güçlü sadece birkaç kişi gördüm. Yazar, adeta kaleminin sivri ucunu beyninizin içine sokup düşüncelerinizi oyuyor. Yerli yazarlar arasında gelecek yıllarda Türk edebiyatını yönlendirecek isimlerden biri olacağını düşünüyorum, tabi yayın dünyasının ona yatırım yapması da şart. Tanınmamış bir yazar olması çok şaşırtıcı çünkü şu an bu kitabı ingilizceye çevirip New York'ta, Londra'da satmaya başlasanız kürsel çapta esfaneleşir. Yani yabancı yazarların abuk sabuk kitaplarını okuduk yıllarca, elimizde böyle bir yazar varmış haberimiz olmamış. Spoiler vermeden özetleyeyim: Theodor adlı bir çocuğun kendini tanrı ilan eden insanlara karşı isyanıyla başlayan hikayenin paralelinde Hakan ve Zero adlı iki kardeşin kaosa sürüklenmiş bir dünyada hayatta kalma mücadelesini okuyoruz. Bu iki hikaye öyle bir yerde kesişiyor ki, sistem eleştirisi, inanç eleştirisi, birey eleştirisi... Yazar sizi parça parça doğrayıp öylece ortada bırakıyor. Not: Kitabın sonunda yer alan 0. bölüme bayıldım aşık oldum. Göbeklitepe'de geçiyor o bölüm ve bence yazar orada resmen şovunu yapmış. Kesinlikle yazarın diğer kitaplarını da okuyacağım. Okuduğum en kusursuz eserlerden biriydi.
Tanrılar ÇağıOktay Volkan Alkaya · Kent Kitap · 201880 okunma