Puan vermedi·459 syf.··Beğendi
···Okunma: 06 Temmuz 2019 22:24 Yaşar Kemal'in kalemiyle kendine hayran bıraktığı bir kitap daha. İnce Memed 2... Bu kitapla ilgili anlatılacak o kadar çok şey var ki. İncelemem profesyonel olmayacak, fazlasıyla eksikler olacak içinde şimdiden kusuruma bakmayın bunun için.
Yaşar Kemal bize Çukurova'da bir hayat kurgulamış. Köyleriyle, insanlarıyla bu hayatı bize anlatmış. Kurguladığı olaylarla ve karakterlerle de kendisi direkt müdahil olmadan anlatmak istediklerini anlatmış. Mekanları, karakterleri o kadar güzel anlatmış o kadar güzel betimlemiş ki adeta bütün olayları oradaymışçasına yaşıyor insan. Hiç bilmediğiniz bitkiler bile canlanıyor gözünüzde. Karakterler o kadar güzel betimlenmiş ki sanki herkesi tanıyorsunuz. Halk diliyle konuşmalarıyla daha da benimsiyorsunuz her karakteri. Sadece yapılan betimlemelerle bile müthiş bir edebi eser İnce Memed.
1. Kitaptan farklı olarak sorgulamaya başlayan bir Memed görüyoruz bu kitapta. Öldürmekle ağaların sonunun gelmeyeceğini anlamaya başlıyor Memed. Diğer kitaplarda Memed'in sorgulamalarını daha çok göreceğiz sanırım. Halkın haksızlıklara karşı tavrını çok güzel anlatmış. Aslında bütün güç kendilerindeyken hep arkalarında birine ihtiyaç duyan ve bu kişinin olağanüstü bir insan olmasını bekleyen bir halk var bu romanda. Arkalarında biri varken her şeyi başarabilen ama arkalarında biri yokken boyun eğen bir halk.
Betimlemeleriyle, kurgusuyla Türk edebiyatının en iyi eserlerinden biri İnce Memed. Serinin diğer kitaplarını da okumayı heyecanla bekliyorum.