2019 7. kitabı
Okunma: 29 Ekim 2019 21:55
Çok sevdiğim arkadaşımın yoğun ısrarı ve uçurtma avcısını bitirmiş olmanın verdiği heycanla başlıyorum bu gün kitaba, kitap bittiğinde incelememi tekrar güncelleyeceğim. diğer kitabı vakitsizlikten çok uzun sürede bitirebilmiştim. bu kitaba ayın sonuna kadar vakit veriyorum. Henüz sadece kitabın arka kısmındaki yazıyı okudum şuan kitapla ilgili tek öngörüm; Khaled Hosseini beni yine derinden sarsıp ağlatacak, (09.09.2019) . . . (29.10.2019) Kitabı bitirdiğime göre incelememi tamamlayabilirim; öncelikle herkesin okumasını tavsiye ettiğim bu kitabı erkeklerin daha dikkatli okumasını istiyorum, kadınlar zaten dikkatli okuyacaklardır, Kitabı afganistanın kadınlarına adayan Khaled Hosseini'ye içimden milyonlarca kez teşekkür ettim, sayesinde aklımdan silinmeyecek olan 3 isim var şimdi; Meryem, Leyla, Azize. Bazı zamanlar kitabı okurken dayanamayıp kapattım, derin nefesler alarak tekrar devam ettim okumaya, bazı zamanlarda ise otobüste, minibüste, metroda tanımadığım onlarca insanın içerisinde beni hüngür hüngür ağlattı bu hikaye, Meryemle Leylanın dostluğuna sevindim, Leylanın kızından ayrılmak zorunda bırakılışına içerlendim, Meryemin taliban tarafından -leyla için- katledilmesine öfkelendim. Ben bu kitabı yaşayarak okudum, bir kez daha orta doğunun kadınlara yaptığı haksızlığa, yersizliğe şahit oldum, bir kez daha lanet ettim, Ama anladım ki biz kadınlar yanyana gelince düzlüğe çıkıyor her şey, birimiz diğerimiz için canını feda edecek olsa bile, Anladım ki iyi olan kazanıyor yine sonunda şartlar ne olursa olsun, Anladım ki bir baba çocuğuna çocukluğunu borçlanabiliyor, Nefesinizi daraltacak, okurken yaşayacağınız, gözyaşlarınıza hakim olamayacağınız, içleneceğiniz, belki de uzun zamandır kalbinizin nerede olduğunu unuttuğunuzda size yerini hatırlatacak bu kitabı okuyun, okutturun, *incelememi bitirmeden önce Khaled Hosseini'nin kitabın sonunda yer verdiği bir kaç konudan söz etmek isterim bunlardan ilki UNCHR, (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) burada görev alan Khaled Hosseni, dünyanın dört bir yanından gelen, yerinden edilmiş, ülkesinden ayrılmak zorunda kalmış yirmi milyon kişiye yardım ulaştırmış UNCHR' de görev almayı ''hayatımın en anlamlı ve doyurucu deneyimlerden biri oldu'' sözleriyle açıklıyor, Bizlerden de mültecilere yardımcı olmak ya da onları daha yakından tanımak için unrefugees.org ziyaret etmemizi bekliyor. **kitabının adının bir hikayesi var; 17 yy. Pers şairi Saib-i Tebrizi'nin şiirinden alıntı olması, diyor ki; “Bu kentin ne çatılarını ışıldatan ayları sayabilirsin / Ne de duvarlarının gerisine gizlenen bin muhteşem güneşi..." *** Kitapların film olmasına karşıyım ama kitabı okuyunca kitaba çok paralel bir film izlemiştim yıllar önce ''Soraya'yı taşlamak'' aklıma geldi ve ilgililer için inceleme metnimin altına eklemek istedim, 2008 yapımı Amerikan-İran drama filmi olduğunu da belirteyim, küçük bir not daha; kitabı okuduğum sürede arka fonda hep Yasmin Levy eşlik etti bana, kitapla birlikte çok güzel ikili oldular bence :) Dinlemek isteyenler için çalma listesini şöyle ekleyeyim; youtube.com/watch?v=67Y2qD_... iyi okumalar, iyi seyirler ve iyi dinlemeler :)
Bin Muhteşem GüneşKhaled Hosseini · Everest Yayınları · 2026119,4bin okunma