2019 70. kitabı
Jane Austen'ın baş yapıtı. Malesef ki bu kitabından sonra okuduğum Akıl Ve Tutku kitabından aynı tadı alamadım. Jane Austen bu kitabında karakterleri o kadar eksiksiz betimliyor ki, karakterler sizin ailenizden biri oluveriyor. Hepsini çok iyi özümsüyorsunuz. Gözlem yeteneği o kadar başarılı ki kadınların ve erkeklerin iç dünyalarını bir ayna tutarcasına yansıtmış. Akıcılığı, kurgusu itibariyle de oldukça gerçekçi. O dönemlerdeki kızları evlendirme ve ciddi paralar harcanan çeyiz çılgınlığını algılamanızı sağlıyor ve ailelerin bu denli evlendirme merakı sizin midenizi bulandırıyor. Kadınların süslenmek ve süslemek dışında hiç bir vazifeye ihtiyaç duymadıklarını, onların tamamen bir koyun gibi güdülmeye ihtiyaç duyulduğunu görüyorsunuz. Aslında bu tamamen toplumun kadına dayattığı rol icabı olan bir şey fakat bununla hiçbir sorunu olmayıp bunu kabul eden kadınlardan, dilinden de anladığım üzere Jane Austen da benim gibi epey rahatsızlık duyuyor olmalı ki hakeza onları hakaret kullanmasına gerek kalmayacak şekilde epey aşağılamış. Ve bunu Elizabeth'in düşünceleriyle bize aktarmış. Elizabeth parlak zekası ve güçlü karakteri ile önümüze geliyor. Onu çok seveceksiniz ve hatta benim gibi onun karakterine hayranlık besleyeceksiniz. Fakat önyargılı oluşuna çok kızacaksınız. Umarım ki bu kitaptan güzel çıkarımlar yapacaksınızdır. Öz eleştiriye de yer verin ki, kişisel anlamda gelişmenize katkısı daha büyük olsun.
Gurur ve ÖnyargıJane Austen · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202598bin okunma