2019 15. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2019 10:04
Kalemini sevdiğim yazarlardan Ayfer Tunç’un ‘Suzan Defter’i kurgusu, biçemi, biçimi açısından oldukça başarılı bir eser. Günlük türünün doğasına uygun olarak oluşturulmuş bir roman. Zamanı, olayları algılamak kişiden kişiye değişkenlik gösterdiğini herkes muhakkak kabul eder. Biz de okuyucu olarak Derya(Suzan) ve E. Bey’in (Ekmel) yaşantılarını, geçmişlerini, kendileriyle yüzleşmelerini okuyoruz. Bazı anlatılanlar farklılık gösteriyor. Kim yalancı, kim doğruyu aktarıyor bilemiyoruz. Okuyucu olarak bizi ilgilendirmiyor da. Çünkü aktarılan bir yaşantıdan parça. O parçayı kişiler nasıl algılamak istiyorsa o şekilde aktarılmış. Roman çok iyi karakterlerle oluşturulmuş. Üç göbek öncesine kadar karakterler yaratılmış. Ekmel Bey’in dedesinin ruh halini, intihar edip etmediğini düşünüyor ve biliyoruz. Babasının annesi karşındaki tavırlarının nedenini ve Ekmel beyin eşiyle arasındaki ilişkiyi kıyaslayabiliyoruz. Derya için de geçerli. Derya’nın babaannesinin olaylar karşısındaki bilgeliği, babasının karanlık işler peşindeyken ölmesi, abisinin de gençlik düşüncelerinin aksine bir hayat yaşaması... Ana karakterlerimizin ruhsal oluşumunda etken olan ırsi bütün nedenleri kitapta okuyabiliriz velhasıl. Kitabın adının konuluşu da çok farklı. Dilbilgisi açısından isim tamlaması algısı oluşuyor. Sudan’ın Defteri gibi. Sıfat tamlaması desek doğru olacak ama tam kitabı karşılamayacak. Nasıl defter? Suzan. Yanlış düşünceler, zanlarla oluşturulmuş bir eser(mi?) ki Derya kendi olmayarak kendiyle hesaplaşıyor olması bir yanlışlığın varlığını ortaya koyuyor. Ama Ekmel Bey’in günlükleriyle ilintiyi defter olma özelliğiyle kurabiliriz. Ve de olayları farklı anlatmasıyla. Bu eseri okumazdan evvel Spotify’da “ilk sayfası” adlı poadcast programına yazar bu kitabıyla konu/k olmuştu. O programı dinlemenizi de tavsiye ederim. İyi okumalar.
Suzan DefterAyfer Tunç · Can Yayınları · 202520,2bin okunma