Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

Popüler kültürün "yoz" değil de "halka ait" bir kültür olduğu inancı, yakından ya da içeriden bakıp somut insanları, ilişkilerini, dillerini tüm çelişkileriyle görmekle başlıyor herhalde.
·
46 görüntüleme
Kaonashi okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
Emel hanım, Bu, Meral Özbek'in yukarıdaki doktora çalışmasının önsözünde geçer. Metnin başını sonunu buraya olduğu gibi koyamadığımız için belki bu size enteresan gelmiş olabilir zira kitapta benim altını çizdiğim ve birbirinden bağımsız çok bölüm oldu. Bu çalışma Orhan Gencebay tabanlı bir arabesk kültürünü, bu kültürü baz alarak yapılan bir batılılaşma/modernleşme sürecini anlatır. Sorunuza gelince, benim alıntıladığım bölümde (ve bahsi geçen kitle kültürüne göre) size cevap olarak; "arabeski anlamak için öncelikle şarkılar değil insanlar, arabesk denen müzik ve kültürün kaynağı ve dinleyicisi olan somut insanlar; kültür anlamında ise pratikleri ve diliyle halka ait olan kültür verilebilir. Yani kitapta bir kültürel gerilimden bahsediliyor. Arabeske ve ona bağlı kitlesel kültüre önyargı ile bakılmaması üzerine. Son olarak bakınız: "halkın önemli olduğu ve kazanılması gerektiğini varsayan bir perspektifte, halkın kurucu öğelerinden biri haline gelmiş kentli halk sınıflarına ait bir kültürün böyle küçümsenerek yok sayılması çok şaşırtıcıydı." "...arabeskin yoz, zevksiz, vulgar, kaderci ve yanlış bilinçli olduğu düşünülüyor, ben de hayır, bakın coşku ve direnmeden de bahsediliyor dedim." Popüler kültürün ne olduğunu açıklamama gerek yok zira buradaki alıntı modernleşme/batılılaşma sürecinde olan bir halkın ne tam batılı olabildiğinden ne de köklerini tam olarak muhafaza edebildiğinden bahsediyor. Arabesk de arada taşlanan ama derin manaları olan bir "kendini ifade" biçimi.
Kimya okurunun profil resmi
Popüler kültür ne demek açıklayabilirmisiniz kimler kimlere göre popüler kültüre sahip ??
Kimya okurunun profil resmi
Bu kadar uzun ve açıklayıcı bir cevap için öncelikle çok tşk ediyorum çok açıklayıcı yazmışsınız o yüzden birşey eklemek istemiyorum arabeks bir tür kendini ifade etmekte zorlanan ve şarkı sözlerinde kendini bulan insanların tercihi sanki bnm gözlemlediğim bunun tek sebebide insanların dert ve kederlerine çözümü şarkılarda ve onların eşliğigi ile başka şeylerde aramaları oysa yapmaları gereken biraz ilim ve birazda teslimiyet ( Allah'a )
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.