2019 19. kitabı
#TanrıYanılgısı kitabını #okudumbitti #kitapyorum: Öncelikle böyle bir konuda hiçbir lafını eğip bükmeden cesurca dile getiren yazarı tebrik ediyorum. Kitaba başladığımda beni hemen alıp götürmesini bekledim ama adeta yedinci bölüme kadar kitabı bayağı zorlanarak okudum desem yeridir. Çünkü yazar hem çok üst perdeden hem de biz Orta Dünya İnsanları'nın aşina olmadığı kişi ve kurumlar üzerinden gitmeyi tercih etmiş. Sürekli ondan bundan alıntı yapması bu bölümlerde ciddi anlamda canımı sıktı diyebilirim. Birkaç sayfa okuduktan sonra gözlerimi kapatıp 'ne anladım şimdi?' diye sorduğumda herhangi bir cevabımın olmadığını defalarca tecrübe ettim. Yedinci bölüm ile birlikte yazar beklentilerime karşılık vermeye başladı diyebilirim Yaratıcı ve dinlerin sıkı ve mantıksal bir bombardımana tutulduğu kitap, okuduktan sonra dindar bir okuyucuyu ateist yapmayı amaçlamaktadır Bazı #alıntılar: "George W. Bush Tanrı'nın kendisinden Irak'ı işgal etmesini istediğini söyler (Tanrının ona Irak'ta kitle imha silahları bulunmadığını söylemeye tenezzül etmemiş olması çok yazık)." (s. 91). "Yaradılışçılar fosil kayıtlarındaki "boşluklara" delicesine sevinirler, tıpkı boşlukların her türüne bayıldıkları gibi." (s. 126). "Şu anda kanıtladığım şey, çağdaş ahlâk anlayışı nereden geliyorsa gelsin, geldiği yerin İncil olmadığıdır." (s. 237). "Dinsel inanca basit dinsel inanç olduğu için saygı duyulması gerektiği ilkesini kabul ettiğimiz sürece, Usame bin Ladin ve intihar bombacılarının inancına saygı göstermekten geri durmak zordur." (s. 294). "Kendi aileme teşekkür ederim çünkü bir çocuğa ne düşünmesinin yerine nasıl düşünmesinin öğretilmesi gerektiği görüşünü benimsediler." (s 313). "Eğitim ve çalışmayla, siyah burkamızı yırtarak ve çok küçüğün, çok büyüğün ve çok hızlının sezgisel kavrayışını (matematiksel kavrayış gibi) kazanarak kendimizi Orta Dünya'dan azat edebilecek miyiz?" (s. 356). #RichardDawkins #BirBilimBirFelsefe #PaylaşmakGüzeldir
Tanrı YanılgısıRichard Dawkins · Kuzey Yayınları · 20204,110 okunma