2019 21. kitabı
#ÂdemdenÖnce kitabını #okudumbitti Hatırlatma: Aslında benim okuduğum kitap, İndigo Yayınevi (2019) tarafından basılan kitap. Sistemde çıkmayınca ben de Can Yayınları'ndan çıkmış olan kitabı seçip yorumladım. #kitapyorum: Adından da anlaşılacağı üzere ilk insanlar ortaya çıkmadan bizi tarihin karanlık, vahşi ve bilinmeyen bir zaman diliminde yolculuğa çıkaran yazar; bunu yaparken kendini bir insan olarak değil de bir çeşit primat olarak görüp o şekilde kitaba başlamaktadır. Primat olarak görüyor çünkü aslında kitabın hemen başında da bütün bu anlatılan buzul çağı hikâyelerinin rüyalarından ibaret olduğunu ifade ediyor. Yazar, hem geçmiş hem de günümüz arasında gidip gelirken kendi tabiri ile bir "kişilik bölünmesi" yaşamakta ve günümüzde yaşayan halini, geçmişteki kişiliğinin torunu olarak görmektedir. Bu okuduklarınız ile herhangi bir spoiler yemiş değilsiniz. Evrim teorisini destekler bir şekilde kurgulanmış olan kitap, sizlere ilk atalarımızın gündelik hayatından ustaca kesitler vermekte ve bunu da yine bir primatın ağzından aktarmaktadır. Bunu yaparken de modern dünyanın bazı temel sorunlarına taş atmayı da ihmal etmiyor. Mesela bunlardan aklımda en çok kalanı, kendi halkına karşı her türlü zulmü yapan liderlere karşı geçmişte olduğu gibi şimdide de ezilenler olarak ortak bir tepki vermeyi beceremiyoruz. Yazarın diğer önemli tespiti ise, aradan geçen bunca zamana rağmen halen kanayan bir yara olan cinayet meselesi. Yazar, erkeğin eşini öldürdüğü tek canlı türünün insan olduğunu dile getirerek, evrimsel süreçte bunun maalesef atılamadığını gözler önüne seriyor. Kitap son derece basit bir dille yazılmış ve sürükleyici bir özelliği var. Bir günde rahatlıkla bitirebileceğiniz bir kitap. #JackLondon #BirBilimBirFelsefe #PaylaşmakGüzeldir
Adem'den ÖnceJack London · İndigo Kitap · 201926bin okunma