2019 22. kitabı
#Dönüşüm kitabını #okudumbitti #kitapyorum: İçinde yaşamış olduğumuz toplumun dayatmalarına karşı çıkan (gelenekler, adetler, cinsellik, din vb.) her insanın bir resmidir Gregor Samsa, yani Bay Böcek. Biraz düşününce her zaman Samsa gibileri ortaya çıkmış ve yine Samsa gibi maalesef basit bir böcek muamelesi görmüştür. Bu kitaptan önce okumuş olduğum #AdemdenÖnce kitabında da verilmek istenen mesaj yine bir başka hayvan üzerinden verilmişti. #Kafka, bunun sebebini, insanların özgür ve doğal yaşama duyduğu özlemin bir ifadesi olarak görmekte ve en azından kurgusal olarak bunu gerçekleştirmek isteyip vicdani bir rahatlama yaşamak istedikleri şeklinde açıklamaktadır. Eğer tanık olduğunuz ve yaşadığınız hayatı olduğu gibi kabullenip, hiç sorgulamadan kabul ediyorsanız sizin için bir anlam ifade etmeyecektir Bay Gregor. Yuval Noah Harari'nin de dediği gibi; "Cevaplayamadığınız soruların faydası, sorgulayamadığınız cevapların faydasından fazladır genellikle." Eğer sorgulamaya başlarsanız önce toplum hemen sizi dışlamak yerine tekrardan sizi kazanmak(!) için size bazı şefkat tokatları(!) atar. Bu tokatlar tamamen sizin iyiliğiniz içindir(!) ve asıl amaç sizi sürüye geri kazandırmaktır. Bunda başarılı olmayan her toplum sizi ezip geçmek ister. Gregor Samsa'nın bir böcek olarak tasvir edilmesinin nedeni de budur bence. Hepimiz aslında gün içinde veya hayatımızın herhangi bir döneminde bazen toplum gibi ezerken, bazen de sürüye aykırı davrandığımız için ezilen oluruz. Yani aslında her toplum kendi böceklerini içinde büyütür. Kitabın sonsözünde çevirmen #AhmetCemal "çocuklarının hep iyiliğini, gerçekte ise sürekli köleliğini isteyen son aile yapıları yeryüzünden silinenene değin, Kafka'nın Dönüşümü geçerliliğini ve güncelliğini koruyacaktır" diyerek muhteşem bir yargıya varıyor. Kitapta anlatılan öykü dışında Kafka'nın mektuplarından hareketle, kahramanımız Gregor'un herkesle barışık ve huzurlu bir şekilde hayata gözlerini yumduğunu anlıyoruz. Tıpkı gerçek aydınlar gibi! Ayrıca yayınevine yazdığı mektupta kitabın kapağında bir böcek çizilmesini asla istemediğini dile getirmekte. Biraz araştırma yaptım ve maalesef hem okuduğum bu kitapta hem de diğer yayınevlerinin çok büyük bir kısmının kapak resminde bir böceğe yer verdiklerini gördüm. Yazarın istediği kapak resmine en uygun olan tasarımın Ayrıntı Yayınevi tarafından basılan kitaba ait olduğunu fark ettim. Açıkçası kitabın vermiş olduğu mesaj muhteşem ve her zaman geçerli olmasına rağmen nedense böcek (başkaldırmaya başladığı zaman) olduktan sonra yaşadıkları ve ailenin (toplum) vermiş olduğu tepki bende hayranlık uyandırmadı. Muhtemelen yazarı anlayacak seviyede olmadığıma bağlayabiliriz bu durumu. Kısacası her şeye rağmen kendiniz olmak istiyorsanız sizi bağlayan bütün zincilerden kurtulmaya bakın. Bunu yaparken böcek muamelesi göreceğinizi de asla unutmayın. #FranzKafka #BirBilimBirFelsefe #PaylaşmakGüzeldir
DönüşümFranz Kafka · Can Yayınları · 2022267,8bin okunma