·152 syf.····Okunma: 06 Ağustos 2019 12:45 George Orwell’in “Hayvan Çiftliği” adlı kitabını elinize aldığınızda ilk dikkatinizi çeken alt başlığının “Bir Peri Masalı” olmasıdır. Ancak, anlatılanların masal değil de toplumsal gerçeklerin aktarıldığı masal tadında yazılmış bir roman olduğunu okuduğunuzda anlıyorsunuz.
Yazarımız aslında sosyal demokrat düşünen ama baskıcı ve otoriter rejimlere karşı çıkan bir dünya görüşüne sahip. Kitap, Sovyetler Birliğinin kuruluşundan itibaren yaşanan
tarihsel süreci, oluşan önemli olayları hicvederek mecazi bir anlatımla ve tarafsız bir gözlem ile okurlarına sunmaya çalışmış. Soğuk savaş döneminin Rusya'sını bir çiftliğe, çiftlik
sakinlerini de devrimi gerçekleştiren topluma benzeterek hayal dünyamızı gerçeklikle örtüştürmüş.
İnsanlar genelde siyaset ile ilgili kitaplar okumanın sıkıcı olacağını düşünür; öğreti, doktrin, terim üçgeninde dolaşacağını sanır. Fakat “Hayvan Çiftliği” bu anlamda sade
bir anlatımla siyasetin, yönetici ve yönetilenlerin profilini anlaşılır şekilde ortaya koymuş.
Kişileştirmelerin çok başarılı yapıldığını düşünüyorum. Kitap, siyasetle beraber felsefe, sosyoloji ve insan psikolojisini de işlemekte. Adeta topluma kuş bakışı bakmakta, hatta olayları yakından gözlemlemekte ve düşüncelerini okuyucuya yansıtmakta. Aslında tarihin tekerrürden ibaret olduğunu, geçmişte yaşananların şu anda da yaşanıyor ve gelecekte de
yaşanabilir olacağını ispatlamakta.
Kitapta özgürlüğün ancak düşünen insanlar için olduğu, toplumlara akılcı düşünmenin, eleştirel yaklaşımın gerekliliği ve körü körüne bağlanmanın yanlışlığı hakkında mesaj iletilmeye çalışılmış.
Can Yayınları, kitaba çevirmen Celal Üster'in ön söz niteliğinde bir yazısını da eklemiş. Kitabı daha iyi anlamak için önce bu kısmın sonra kitabın okunması taraftarıyım. Ayrıca kitapta bolca çizim de vardı. Çizimlerin bulunması ve kapakta canlı renklerin kullanılması, Hayvan Çiftliğinin çocuk kitabı gibi algılanmasını kolaylaştırıyor olabilir. Ama kitap her yaştan okuyucuya hitap ediyor. Okumanızı tavsiye ediyorum saygı ve hürmetlerimle...