2019 143. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2019 20:19
Sürekli aynı türden, aynı yazarları okumaktansa çapraz okumalar yapılması taraftarıyım. Dil zevki aşılaması belli bir kültür/ ortak bir dünya görüşü kazandırma adına klasikler okunmalı diye düşünüyorum. Zweigin usta bir kalem olduğu aşikar. Betimlemeleri, canlandırmaları, dil ve anlatımı öylesine başarılı ki kendinizi hikayenin içerisinde yaşıyormuşcasına hissediyorsunuz. Kitabın içerisinde çok fazla özel isim, yer isimleri yok bu nedenle okurken sıkmıyor dilide ağıra yakın hafif diyebiliriz. Yaklaşık 1,5 saat gibi bir sürede okudum bu kitabı. Bir yolculuk esnasında değil, düşünerek okuyabileceginiz sakin bir zamanı tercih etmenizi öneririm. Kitabın icerisinden birkac uygunsuz sayfa çıkarılsaydi eğer daha zevkle okuyabilirdim. Birde nedense sayfa 28 deki "Siz tropiklerde yaşamadınız... O yüzden böyle sarı benizli bir alçağın beyaz bir 'efendi'nin bisikletini tutmasının ve ona, 'efendiye', olduğu yerde kalmasını emretmesinin nasıl bir küstahlık olduğunu bilemezsiniz." Bu cümleler ve sürekli "Avrupalı" , "beyaz adam" kelimeleri beni rahatsız etti. Bunu da belirtmek isterim. Ne kesinlikle alın, okuyun, okutun diyeceğim ne de tamamen benim için zaman kaybıydı diyeceğim. Kararı size bırakıyor, okumak isteyenlere keyifli okumalar diliyorum :)
Amok KoşucusuStefan Zweig · Olimpos Yayınları · 2019134,6bin okunma