···Okunma: 22 Temmuz 2017 17:20 Günden güne fark ediyorum ki, hala okumadığım o kadar çok temel yapıt var ki utanıp sıkılmamam elde değil. Şuan cevaplarken mahcup olacağım soruların başında, ünlü bir yazarın kitabını okuyup okumadığımın sorulması olurdu. Aslında ölene kadar da bitirebileceğimi sanmıyorum ama hiç değilse önemli yazarların birer kitabını okumaya çalışıyorum. Bu utanç duygusu da farkında olmasam da okumam için itici bir güç oluşturuyor. Çağdaş dünya klasiklerinin arasında yer bulan Kafka'nın "Dönüşüm" adlı eseri de okunması gereken yapıtların başında geliyor. Aslında iyi bir Kafkaokur dergisi takipçisi olmama rağmen Kafka okumamam da ayrı bir tembellik konusu ama onun üstünde durmak istemiyorum. Ayrıntı Yayınları'nın basımını okuduğumda kitabın başlangıç ve bitişinde eleştiri niteliğinde uzunca yazılar vardı. Kitabın kendisi yaklaşık 100 sayfadan oluşuyor. Bir sabah böceğe dönüşmüş olarak yatağında uyanan Gregor'un hikayesini okuyoruz. Gerçekten sıkılmadan akıcı bir şekilde okuyabildiğiniz romanın kalitesinde, çevirmenin de büyük payı olduğuna inanıyorum. Tüm hikaye yalnızca bir odada geçiyor. Muhtemelen bu bir film olsaydı çokça takdir toplayacağına eminim. Daha 20. yüzyılın başında modern iş yaşamını, kapitalist toplum düzenini sorgulatmayı amaçlayan Franz Kafka, yüzyıllara hitap edebilecek bir romanı edebiyat dünyasına kazandırmayı başarabilmiş.