·235 syf.····Okunma: 21 Eylül 2019 15:54 Kitabın içeriği ve yapısı bende ayrı birer tekabüliyete sahip. Yapısal anlamda ben kitabı biraz yavan buldum. Kitap bir kere önsüzde belirtildiği üzere çok ütopik. Bu ütopiklik paragrafların kurgusuna da yansımış. Kitapta geçen karakterler(Snelman,Yarvinen vs.) Finlandiya’nın toplumsal anlamda sorunlarına değiniyor, tespitlerde bulunuyor ve belirteyim ki güzel cümleler, anlamlı tespitler de içerisinde barındırıyor. Ancak, bu tespitlerin bitiminin ardından toplumda hemen bir iyileşme süreci başlıyor. Herkes seferber oluyor, yaşlısından tutun ebeveynine ve çocuklarına... Sürekli iyi sonuçlar hakim. Bu bana çok ütopik geldi. Tabii ki bu yazarın tercihine kalmış bir durum. Belki de yazar farklı toplumlara da yön vermek, “Bakın siz de bunları yaparsanız bu hale gelirisiniz.” gibi düşünceler amacıyla yazmıştır ve bu nedenle aksi ihtimallerle yer vermek dahi istememiş. Ama her ne olursa olsun bence orada biraz kolaya kaçılmış, o süreç hızlı geçilmiş. Zaten yapılan araştırmalar sonucu kitabın ön sözünde de söylendiği gibi gerçekten olan olaylar ve karakterlerin sahip olduğu asıl mizaç saptırılmış.
Kitabın olumlu yönlerine gelecek olursam orası gerçekten olumsuz yanlarına ağır basıyor ki bi hayli yüksek puan verdim. Bir toplumun yoktan varoluşunu anlatıyor kitap. Bir nevi yeni yaratılacak olan bir ülke varmış da hanımlar ekran başına, kağıt kalemleri hazırlayın dercesine iyi bir ülke olmanın, sağlıklı bir toplum yapısının nasıl oluşabileceğini tavsiye verircesine değil de Finlandiya’nın oluşumu üzerinden olay örgüsü şeklinde anlatmış. Kitapta toplumun tüm temel gruplarına ayrı ayrı hitap edilmiş. Ordu, ebeveynler, köylüler, din adamları, öğretmenler... Çok çarpıcı tespitleri var. İyi bir ülke olma yolunun toplumu değiştirmekle toplumu değiştirmenin de bireyleri değiştirmekle başladığı tümden gelim akıl yürütme yoluyla anlatılmış. Ders kitabı niteliğinde bir kitap ki Mustafa Kemal ATATÜRK okulların müfredatına konulmasını istemiş.
Kitabın alkol ve dinle alakalı kısımlarını pek tasvip etmeyip yapısal anlamda sorunlarını düşünüyor olsam da kitabı çok beğendiğimi söyleyebilirim. Okunmasını şiddetle tavsiye ederim.