2000 5. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2000 00:00
Öncelikle konusuna kısaca değinirsem; Kitabın kahramanı dertsiz tasasız bir burjuva beyefendisidir. Derken bir gün sevgilisi tarafından terk edilir ve o anda hiçbir şey hissetmediğini fark eder. Fark ettiği şeylerden biri de bu hissizliğinin pek çok konuda olmasıdır. Duyarsız ve hissiz bir insan olmaktan hem rahatsızlık duyar hem de bu durumun kendi yaşantısında bir dönüştürücü olmasını sağlar. Kurgu Zweig'e ait değil, katıldığı savaşlardan birinde hayatını kaybeden Avusturyalı bir subayin, çekmecesinde bulunan notlarin derlenmesiyle olusturulmus bir kitap. Zweig'in sadece üç kitabını okudum.Bu kitaplardan yola çıkarak diyebilirim ki yine psikolojik tahlillerin yoğun olduğu bir kitaptı.Psikolojik durum analizi yapmış yazar.Okuyucu kendinden de çok şey buluyor bu kitabı okurken ve kendi içsel yolculuğuna çıkıyor. Zweig karısı ile beraber intihar ettiğini biliyordum.Sebebini araştırırken buldum.Bu sebep gerçekten onun ne kadar hassas bir insan olduğunu gösteriyor.İntihar etme sebebi Hitler'in dünyaya yaydığı umutsuzluğun hiç bitmeyeceğini sanmış.Yazdıkları kadar yaşadıklarını da iyi analiz etmek gerekiyor. Kitabın kapağı da çok hoş. Van Gogh'un Yıldızlı Gece tablosu.
Olağanüstü Bir GeceStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2023171,7bin okunma