2019 16. kitabı
Haldun Taner Yağmur Yağıyordu Edebiyatın, sinemayı, sinematografik açıdan yendiği nadir eserlerden birisidir. Bu hikâyede ki sahneleri, bu hikâyenin anlattığından daha sinemasal anlatabilecek bir yönetmenin var olduğunu sanmıyorum. Anlatmak istediğim şey aslında, sinema sanatı, bu hikâyeden daha sinemasal olamaz. Nefis bir zaman geçişi ve sahne sunumu… Bu esere şöyle demekte bir beis görmüyorum; yazı ile sinema yapma sanatı, doğaüstü bir betimleme sanatı. Eser ile aynı adlı bir öykünün de yer aldığı bu kitaptaki (şişhaneye yağmur yağıyordu) ‘’kelebek etkisi’’ ifadesi bu öykünün en güzel özetidir. Kalender isimli bir atın aynada kendisini gördükten sonra ‘’kişnemesi’’ ve sonrasında dünyanın bir ucundaki Sao Paulo ‘yu bile etkilemesini ele alan müthiş tahlillerin dile geldiği Haldun Taner eseri. Konuşmaların canlılığı, İstanbul’ un ve Şişhane’nin daha ellili yıllarda bile yoğun olan gürültüsünün en yalın şekilde aktarılması ile son derece hareketli bir öykü çıkmıştır. Behçet Necatigil’ in deyişi ile ‘’olayları rintçe bir bakışla gülünç taraflarından alan, kıvrak, sürprizli, esprili bir üslupla aktaran’’ Haldun Taner’ in unutulmaz öykülerinden dokuzunu barındıran kitapta en hoşuma giden ‘’konçinalar’’ oldu. *’’-ya… ya…’’ diye mırıldandı.. ’’ Felek demişler buna… Kimisini azdırır, kimisini üzdürür, kimisini ezdirir, kimisini de şair Nesimi gibi derisini yüzdürür.’’ * zira dünyada hiçbir şey, karşısındakini kandırdığını sanan bir budalanın sevinci kadar komik değildir. *çünkü bizim de eşyayı gerçek büyüklükleri ile görüp görmediğimiz ayrı bir meseledir.
Şişhane'ye Yağmur YağıyorduHaldun Taner · Yapı Kredi Yayınları · 20151,927 okunma