2019 56. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2019 22:42
Büyük Umutlar ,Charles Dickens'ın 1861 yılında yayınlanan kitabıdır.Çocukluk yıllarında fakirlik çekmiş olan Dicken’s , bu kitapta kendi yoksul yaşantısında tanık olduğu şeylere yer vermiştir.Gadshill’deki evinde istirahata çekildiği yıllarda yazmış olduğu bu roman İngiliz Edebiyatı dev yazarı olan Dickens’ın 10. romanıdır. İngiltere’de 19.yüzyılda geçen roman , taşrada maden köylerinde yaşayan Pip’in hayatını ele almaktadır. Ablası ve madenci olan ablasının eşi (Joe Gargery) ile yaşayan Pip oldukça fakir bir yaşam sürmektedir . Bu fakir yaşantı içersinde Pip’in bir şekilde şansı yaver gider ve mirasa konarak Londra’ya gitme şansı kazanır .Çıkacağı maceranın içini umut doldurması Pip’in daha yolculuğa çıkmadan hem yaşadığı yere bakışını, hem çevresindeki insanlara tavrını değiştirmek ile birlikte ,diğer yandan beyfendi olabilmek adına gösterdiği çabayı ,bir yandan da bu macera dolu yolda yaşayacağı ve yapacağı şeyleri bize yazarın kaleminden anlatır . Romanda Pip’in çıktığı bu yolda insanların gözünde nasıl gözüktüğümüzün , ne giydiğimizin , nerede oturduğumuz , ne yediğimizin, kimlerle arkadaşlık ettiğimiz , nereden geldiğimiz konusunda ne kadar kafa yorduğumuzu bize anlatırken , bir taraftan da bu saydığım onca şeye önem vermek ile neleri kaybettiğimiz , kimleri kırdığımız, kendimizi ne durumlara soktuğumuzu , tüm bunca şeye sahip olmak adına neler yapabildiğimizi,ne kadar nankörleşecek,hırslanacak ,değişeceğimizi karakter ve yaşadıkları üzerinden bize gösteriyor . Beyfendi , saygın bir kişilik yada zengin olmak adına kendi öz değerlerinden vazgeçen sonrasında bunun sonucunu üzücü olaylar ile deneyimleyen Pip’in hayatı bize de acı dersler veriyor . Dicken’ın daha önce “İki Şehrin Hikayesi’ni”okumuş ve her ne kadar beğenmiş olsam da kesinlikle belirtmek isterim “Büyük Umutlar’ı” gerek hikaye bakımından gerek ise sade yazım dili bakımından daha çok beğendim .Kitap baştan sona sizi içinize alıyor ve son satırına kadar bırakmıyor .Karakterler ,onların duyguları , yaşadıkları sizi o kadar etkiliyor ki içiniz burkuluyor Pip ve Joe diyalogları, Pip ve Herbet arkadaşlığı beni ayrıca etkilediğini eklemeliyim. Yaşadığımız veya yaşayacağımız her kötü olayda tutunacak birilerimiz etrafımızda olsalarda olamasalarda aslında bir yerlerde hep varlar dedim . Yeter ki siz onların değerini bilin . Geldiğiniz yeri , kim olduğunuzu unutmadığınız sürece , sizi yıkabilecek hiç bir şey yok aslında bunuda kitap bize içindeki hikaye ile net bir şekilde gösteriyor . Ne zaman ki siz değişiyor , geldiğiniz yeri unutuyor , hayatın getirilerine kapılıp hırslanıyor , nankörleşiyor iseniz , bunun ile beraber dünya da değişiyor , etrafınızdaki insanlar da değişiyor , yaşamın size sundukları da değişiyor . Kısacası siz hayata ve sevdiklerinize ne verir iseniz, hayatta dolaylı yoldan siz aynı şekilde bunu geri veriyor . Siz nasıl bir insan iseniz , etrafınız , eşiniz , dostunuz da zamanla aynı sizin gibi şeylerden şekilleniyor . Değişime , gelişime açık olarak ama kendi öz değerlerimizden vermeden hayatımızı sürdürebilirsek eğer aslında bu çok büyük bir başarı bazen göremesek bile . İnsanoğlunun hamuru nasıl yoğrulmuş ise kayıp vermediği zaman ,eksilmediği , canı yanmadığı zaman maalesef kıymetini bilemiyor hiç bir şeyin . Bu yüzden bu kitap size tecrübe etmeden bazı şeylerin kıymetini bilmeniz adına bir örnek olacaktır . Vakit kaybetmeden mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
Büyük UmutlarCharles Dickens · Can Yayınları · 201718,5bin okunma