Dorian Gray'in Portresi
2019 7. kitabı
Wilde nin arkadaşları ile iddaya girerek sadece bir kaç günde yazdım dediği tek romanı. “ ben bütün dehamı hayatıma harcadım; eserlerime sadece yeteneğimi harcadım ” diyen Wilde nin bu kitabı okunmaya değer. Kitaptan : " Sıradan insanlar olgunlaşmak için, hayat kendilerine sırlarını açana kadar beklerlerdi ama seçilmiş, küçük bir azınlığa hayatın gizleri , o gizleri örten perde açılmadan söylenirdi. " " Aslında kendimizi herzaman yanlış anlıyor, başkalarınıysa pek ender anlıyorduk . Deneyim ahlaksal açıdan bir değer taşımıyordu. Yanlızca hatalarımıza verdiğimiz bir addı. " " Aklın hizmetlerinden yararlanılması gerekiyordu kuşkusuz; ayrıca her türlü tutkulu deneyimin feda edilmesini gerektirecek hiçbir kuramın ya da sistemin kabul edilmemesi. Hayatın amacı aslında deneyimin kendisi olmalıdır, tatlı ya da acı meyveleri değil." " Hangi tutkuların kaynakları konusunda kendimize yalan söylüyorsak, bizi en çok baskı altında tutan tutkular onlardı. " "Sıradan kadınlar insanın hayal gücünü asla harekete geçiremezler. Onlar yaşadıkları çağla sınırlı insanlardır. Onları başkalaştıracak hiçbir güçleri yoktur. "
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · Everest Yayınları · 202499bin okunma