Gönderi

112 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Eğer Müslüman bir psikolog, psikolojik danışman ya da ruh sağlığı alanında çalışan birisi iseniz bu kitabı mutlaka lisans hayatınızda okuyun geç kaldıysanız hemen okuyun. Bu kitap o kadar kuvvetli bir bakış açısı sunuyor ki başka bir açıya ihtiyacınız yok. Çünkü Kuran ve sünnetin süzgecinden geçirilmiş bir psikoloji ilmini öneriyor. Şu ana kadar Freud'u yanlışlanamaz tek gerçek olarak gören biz, batının bile bunu terk ettiğini bilmeden yaşıyor olabiliriz ve ileride bir psikanalistçi olma hayaliyle yaşıyor olabiliriz. Fakat terapi akımlarının felsefi ve dini arka planları olduğu gerçeğini gözden kaçırmamamız gerekiyor. Malik Badri, Uluslararası Müslüman Psikologlar Derneği'ni keşfetmemle tanıştığım bir isim. Geç kalınmış ama tam zamanında okuduğum birisi. Şu anda içinde bulunduğumuz hâli de Resulullah sallallahu aleyhi vesellemin hadisi şerifindeki "Gün gelecek siz yahudi ve hristiyanlar ne derse onu yapacak hatta onlar kertenkele deliğine girin deseler gireceksiniz" konumundan konuşuyor bizlere. Ve diyor ki "Müslüman bir psikolog önce Müslüman sonra psikologtur." O sebeple kullandığı yaklaşıları süzerek ve yeniden inşa ederek kurgulamalıdır, insanların manevi yönünü ihmal etmemelidir.
Müslüman Psikologların Çıkmazı
Müslüman Psikologların ÇıkmazıMalik Babikir Bedri · Mahya Yayıncılık · 2018314 okunma
··
637 görüntüleme
Said Alır okurunun profil resmi
Öncelikle incelemeniz için teşekkürler kitap hakkında çok güzel fikirler elde ettim. Ancak hem yazarla hem sizle çeliştiğim ve açıklamanızı merak ettiğim bir husus var. Müslüman bir psikolog önce müslüman sonra psikolog olduğunda bulguları inancıyla çeliştiğinde ilancının yoluna fener tutması gerektiğini düşünen biri olsaydım eşcinsel bir hastam olduğunda fıtratına aykırı bir iş yapmak için inat ettiğini bu sapkınlığın ona Allah'ın vermediğini şayet Allah'ın hiç bir kuluna lanetlediği bir günahı veremeyeeceğini söyler ve yaptığı sapkınlıktan vazgeçmesi için onu öğütlerdim. Oysa ki şuan biliyoruz ki birçok eşcinsel (özellikle eşcinsellerin daha çok şiddet ve ayrımcılık gördüğü yerlerde) eğer seçme hakkı olsaydı kesinlikle heteroseksüel olmayı seçerdi. Zira aklı mantığı yerinde müslüman bir ailenin çocuğu kısa süreli bir haz için Allah tarafından lanetlenmeyi toplum tarafından dışlanmayı ailesi tarafından yüz çevirilmeyi ve hatta ölmeyi seçmez. Kısacası önce müslüman sonra psikolog olduğunuzda bu sizi iyi bir psikolog mu yapar yoksa sadece iyi bir dindar mı?
Ayşenur okurunun profil resmi
Burayı çok aktif kullanamadığım için yorumunuzu şimdi görüyorum kusura bakmayınız. Eşcinsellik hakkında psikoloji camiasında ihtilaflı yorumlar bulunmaktadır. Önceden dsm tanı kitabında değerlendirilir ve patoloji olarak adlandırılırken son güncellemesi nde türlü sebepler sonucunda psikopatolojilerden çıkarılmıştır. Şöyle düşünüyorum, psikolojide yer alan dürtü kontrol bozuklukları veya kişilik bozukluklarında da kişiler hallerinden memnun hissedebiliyor. Veya alkol kullanım bozukluğunda kişi içinden alkol almayı geçirdiği için içmeli midir? Dürtülerin esiri mi olunmalı yoksa bunları kontrol etmeyi mi öğrenmeli? Yarın bir gün pedofili insanlar için de kendine hakim olamıyor ve bunu yapıyor diyecek miyiz? Bunları normalleştirmek ve kabul etmeyen herkesi homofobik olarak etiketlemek bu durumdan çıkmak isteyen bireylerin onarım terapisi gibi imkanlardan faydalanmasını engelliyor olabilir mi? Normal ve anormal ayrımı çok tartışılan bir konudur. Bunu belirlemenin de dsm tekelinde olmaması gerektiğini düşünüyorum. Burada tutumumun eşcinsel yönelime sahip kişileri kötülemek ve onları dışlamak olmadığını, insan olarak yaratılış itibari ile herkesin değeri hak ettiğini, tepkinin bunun normalizasyonu ve yaygınlaşmasına zemin hazırlanırken ahlaki değerleri yok sayıcı bir propaganda malzemesi haline getirilmesi olduğunu söylemeye çalışıyorum. Psikoloji biliminin çıkış noktasına bakıldığında da Freud'un neredeyse peygamber ilan edildiğini görebiliriz. İslam düşünce geleneğimizde batı kaynakları reddedilmemiştir Gazali rahmetullahi aleyh gibi alimlerimizin yaptığı üzere İslam metafizik görüşü çerçevesinde yeniden değerlendirilmiştir. Bu konu hakkında birçok şey okudum fakat uzmanlık seviyesinde bir bilgim yok. Dilerseniz Merve Şahinkaya'nın Lut kıssası tefsirini inceleyebilir, ınstagram'da Fıtrat Hareketi sayfasına göz atabilirsiniz. Hayırlı günler dilerim.
Serkan