2019 16. kitabı
Okunma: 27 Ekim 2019 17:51
Sırça Köşk; kitap bu ismini, kitabın sonunda geçen "Sırça Köşk" isimli masaldan alıyor. Evet 'masal' yanlış duymadınız :) Kitaba genel olarak bakacak olursak kitap 13 öyküden ve 4 masaldan oluşuyor. Bu 13 öykü konu olarak birbirinden farklı öyküler. Ancak ortak bir yönleri var o da şu: Hemen hemen hepsinin hayatın acı yönlerine bakıyor olması. Öyküleri okurken dikkatimi çeken bir şey var . Sebahattin Ali öyküleri yazarken bu öykülerinde hem kendi görüşlerini anlatmaya çalışmış hem de kendi döneminin sorunlarına yer vermeye çalışmış. Mesela küçük şehirlerdeki doktor yetersizliğine, hastanelerde hastanın ücreti ödeyemediği için rehin alınması olaylarına, köylünün, işçinin yoksulluğuna, o dönem yapılan işkenceli sorgulara, dönemin insanının fakirliğine, adam kayırmaya, dolandırıcılığa, çocuk işçilere ve çocuk gelinlere kadar bir çok olaya daha doğrusu bir çok soruna bu öykülerinde yer vermeye çalışmış. Öyküleri genel olarak severek ve beğenerek okudum. Ama öykülerde genel olarak acı olaylar var . Galiba Sebahattin Ali bu öyküleri yazarken bu yüzden eleştirilmiş. Kendisi de bu eleştirilerden "Bahtiyar Köpek" adlı öykünün girişinde şu sözlerle bahsetmiş: "Dostlar, yufka yürekli dostlar bundan hoşlanmıyorlar. 'Hep kötü, sakat şeyleri mi göreceksin?' diyorlar. 'Hep açlardan, çıplaklardan, dertlilerden mi bahsedeceksin? Geceleri gazete satıp izmarit toplayan serseri çocuklardan; bir karış toprak, bir bakraç su için birbirlerini öldürenlerden; doktor bulamayanlardan; hakkını alamayanlardan başka yazacak şeyler, iyi güzel şeyler kalmadı mı? Niçin yazılarındaki insanların benzi soluk, yüreği kederli? Bu memlekette yüzü gülen, bahtiyar insan yok mu? Hiç olmaz olur mu? Arayıp, bulup görmek lazım. Bunun için de kenarı köşeyi araştırmak istemez. Her şey apaçık ortada, göz önünde. Sade güler yüzlü, bahtiyar insanlar değil, bahtiyar köpekler bile var. Bende karar verdim, bu sefer açlıktan, ızdıraptan , nefretten değil... rahattan, tokluktan, sevgiden bahsedeceğim. " Syf. 59 Öykünün sonunda da kendisini eleştirenlere şu satırlarla cevap veriyor : "Hele cümle âlem bu köpeğin onda biri kadar rahata kavuşsun, bakın ben bir daha acı şeylerden söz açarmıyım!" Syf. 62 -----Dikkat Spoiler Başlıyor ---- Başta dediğim gibi öyküleri beğenerek okudum . Kitapta masal olduğunu alırken ve okurken bilmiyordum. Son sayfalara doğru "Masallar" diye bir başlık görünce şaşırmadım değil. Kendi kendime bu yaştan sonra masal mı okuyacağız dedim. :) Okuduğum kitabı yarıda bırakmak gibi bir huyum olmadığı için okuyalım bakalım dedim . Zaten kitabın son 30 sayfası bir şey kaybetmem ki deyip okudum . Ama masalları sıkılarak okuduğumu söyleyebilirim. Acaba masal okuyacak yaşı geçtim diye mi bilmiyorum ama masalları beğenmedim. Bence yazar sırf masal yazmış olmak için bu masalları yazmış. Son olarak okuyacaklara naçizane tavsiyem bu kitabı, kitap okumaya vakit bulamayıp da kitap okumak isteğinizi bastırmak için, hadi biraz okuyayım da öyle yatayım dediğiniz zamanlarda, metroda, otobüste, trende veya şehirler arası yolculuklarda okuyun . Yani demek istediğim bu kitap evde sessiz bir ortamda masanızda kahve veya çayla birlikte okunacak bir kitap değil. Bu kadar spoiler yeter diye düşünüyorum :)
Sırça KöşkSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 202069,7bin okunma