2019 21. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2019 18:38
Elimizde üç kitap halinde yayınlanmış 1700 sayfalık tek bir kitap var. Bu sebeple yorumu üçleme için yapacağım. Çünkü ne Fi’nin ne de Çi’nin sonunda gerçek bir son elde edebiliyoruz. Kitaplarımızda okuduğumuz karakterlerin tamamı belirli bir eğitim ve gelir seviyesinin üzerinde. Bu sebeple modern dünya dertleri okuyoruz. Ama burjuva hayatını anlatırken, yazıldığı dönemin güncel dertlerini es geçmemiş yazar. Anlamasını bilene “Gezi Olayları” ‘nı medya-halk-hükümet çerçevesinde anlatmış. Araya serpiştirilen seks bölümlerindeki detaycılığın, “Seks satar!” düsturunun sonucu olduğunu düşünüyorum. Yazarın karakter yaratmaktaki becerisini sınırlı buldum. Mesajlarını her karakterin ağzından aynı ifadelerle verdiği için karakter ayrımı yapmakta zorlanıyorsunuz. Karakterlerin gelişimini de değişimini de görebildiğimi düşünmüyorum. Yazarın dini konulara bakışı “Gerçek İslam bu değil!” çerçevesinde gibi görünse de, ben bir deistin argümanlarına benzettim. Bence yazar her hümanist gibi insan doğasını es geçip, insan davranışına odaklanmış. Bu sebeple gerçeküstü olaylar okuyoruz bazı bölümlerde. Seri halinde yayınlanmış diğer kitapları okurken bulduğum heyecanı bu seride bulamasam da; “Acaba şimdi ne olacak?” sorusunu sorduran kitapları başarılı sayacaksak, bu seri de başarılıdır benim gözümde. Üç kitap değil tek kitap dememe rağmen kitaplar için ayrı ayrı yorum yapacak olsam; Fi’yi popüler kültür ve ona eleştirileri sevenlere, Çi’yi komplo teorilerini sevenlere, Pi’yi felsefik hayat derslerini sevenlere öneririm derim. Ayrıca Destek yayınlarından çıkan Pi’nin kapak tasarımına hayran oldum, içimde kitaba sarılma isteği uyandırıyor. Unutmadan; dizi ile kitap örtüşüyor mu sorusuna cevabım; bu kitapları olduğu gibi diziye aktaracak yapımcıya bir daha güneşi göstermezler bu ülkede. Ki bu da ülkemizin durumunun en net fotoğrafıdır.
FiAkilah Azra Kohen · Destek Yayınları · 201421,4bin okunma