2019 57. kitabı
Merhabalar,#hemokudumhemizledim (nisan ayı) etkinliği kapsamında Charles Dickens'ın İngiliz klasik edebiyat örneği olan Oliver Twist'ini okudum,izledim.. (Aslında kitabı ikinci kez okudum,filmi ise ilk kez izledim.) Eleştirel bir sosyal roman olan bu eser,kaderci bir anlayışla yazılmış ve tesadüfler içeriyor bu da hikâyeyi biraz gerçeklikten uzaklaştırıp masal dünyasının kapılarını aralamamıza olanak sağlıyor. Kısaca özetlemem gerekirse; Oliver'ın annesi doğum esnasında ölür. Babasının kim olduğu hakkında pek bir bilgi yoktur.Hem yetim hem öksüz kalan küçük Oliver, sırasıyla önce düşkünler evi, daha sonra güçsüzler evinde kendi gibi çocuklarla büyür.Her iki kurumunda birbirinden farkı yoktur. Açlık,sefalet,şiddet... Birkaç kaşık daha fazla yemek istediği için asılma tehdidi ile karşı karşıya kalan küçük Oliver'ı büyük bir sorun olarak gören kurum,bir an önce bu çocuktan kurtulmanın yollarını aramaya koyulur. En sonunda bir cenaze kaldırıcısı ailenin yanına çırak olarak verilir. Fakat bu ailede de aradığı şefkati bulamaz, kaçmaya karar verir. Londra'ya kaçan Oliver, bir hırsızlık çetesinin eline düşer, zorla hırsızlık yapması istenir.Oliver özünde çok iyi bir çocuk olduğundan bunu yapmayı ısrarla reddeder. Hayatı Bay Brownlow'a rastladığı an değişir. film ve kitap neredeyse aynı gibi fakat ufak tefek eksikler de yok değil.. Film ve Kitap arasındaki farklar: Film de annesinin doğumu, kötü bir kadın olan Bayan Man ve Bayan Man tarafindan uygulanan fiziki,psikolojik şiddet ile düşkünler evinde çektiği acılar yansıtılmamış.. Sonra; Bay Brownlow'un evindeki tablo ve tablonun Oliver'a benzerliği konusu filmde hiç işlenmemiş.. (Benim dikkatimi çeken bu gibi detaylardı.) Hepinize iyi okumalar,izlemeler diliyorum 🤗 @hemokudumhemizledim #tekrarokuyorum #minervaokuyor #biryerlibiryabanci #edebiyatnotları #okudumbitti #kitapalıntıları #charlesdickens #olivertwist#meltekitabizm
Oliver TwistCharles Dickens · Bordo Siyah Yayınları · 201219,9bin okunma