Oliver Twist

Charles Dickens

2022 1. kitabı
Öncelikle Charles Dickens' in kitaplarının genelinde mevcut olan yolculuk, yolda olma haline burada da rastlıyoruz. Bunların yanında rastlantısal durumlar adeta bir yeşilcam filmini andırıyor. Bir bakıma Tanzimat 1. Dönem kitabı gibi de denilebilir.
Dünya Klasikleri
2022 32. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2022 19:17
Bu kitap yoksul bir çocuk olan Oliver twist’in başından geçenleri anlatıyor. Birkaç sayfalık bölümlerden oluşmakta. En başlarda pek sarmayo ama sonralarda maceralı olmaya başlayo . Güzel bir kitap herkes için tavsiye ederim.
Oliver Twist
2021 84. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2021 00:41
ben bu kıtabın ingilizce halını okumustum ... o kadar guzeldıkı anlatamam... Oliver yetim bir çocuk ve gecmısı hakkında hıcbır sey bılmıyor fakat bır gun gecmısı hakıında bır seyler ogrenıyor... maceraya atılıyor... biraz üzücü bir hikaye:( gercek bır hıkaye
Hayat
2021 2. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2021 00:23
Kitap çok güzel ve sürükleyici bir kitaptı... Okurken heyecan içindeydim. Kitabı yaşayarak okuduğum çok güzel bir kitaptı. Bu kitabı okumanızı öneriyorum iyi okumalar...
2020 127. kitabı
Dönemin şartlarını ortaya koyan güzel bir hikaye. Öksüz ve yetim olarak büyüyen Oliver üzerinden insanların çıkarcılığı, kimsesizlere yapılan haksız muamele gösterilmiş. Ancak hayat her zaman böyle acımasız ve insanlar bu kadar yoldan çıkmış değildir. Kitabın sonunda içimize su serpecek şekilde iyi bir insan karşımıza çıkıyor ve bizim "her zaman hayat için umut vardır" diye düşünmemizi sağlıyor.
2020 6. kitabı
Yetimhanede yaşayan her güne lapa yine çoçuklar, bir çok eleştirmen tarafından kurgusu rastlantısal olaylarla örülü olduğu gerekçesiyle eleştirilen Victoria dönemi Charles Dickens eseridir. Kuşkusuz en iyi karakter fagindir ve müziklerde, sinemada uyarlanmıştır. Eğer gençliğinizde okuyor iseniz bunu size daha önce hayal etmediğiniz değişik hisleri mutlaka yaşatacaktır.
2020 12. kitabı
İyiyle kötünün soluksuz mücadelesini anlatan bir kitap. Yetim bir çocuğun yozlaşmış bir toplumda iyiliğini koruma çabasının hikayesidir. Oliver Twist küçük yaşta annesini kaybetmesiyle düşkünlerevinde çok kötü günler geçirir ve küçük yaşta kendi adalet yolunu bulması onu çok saygın insanlar karşısına çıkarmıştır.
2019 57. kitabı
Merhabalar,#hemokudumhemizledim (nisan ayı) etkinliği kapsamında Charles Dickens'ın İngiliz klasik edebiyat örneği olan Oliver Twist'ini okudum,izledim.. (Aslında kitabı ikinci kez okudum,filmi ise ilk kez izledim.) Eleştirel bir sosyal roman olan bu eser,kaderci bir anlayışla yazılmış ve tesadüfler içeriyor bu da hikâyeyi biraz gerçeklikten uzaklaştırıp masal dünyasının kapılarını aralamamıza olanak sağlıyor. Kısaca özetlemem gerekirse; Oliver'ın annesi doğum esnasında ölür. Babasının kim olduğu hakkında pek bir bilgi yoktur.Hem yetim hem öksüz kalan küçük Oliver, sırasıyla önce düşkünler evi, daha sonra güçsüzler evinde kendi gibi çocuklarla büyür.Her iki kurumunda birbirinden farkı yoktur. Açlık,sefalet,şiddet... Birkaç kaşık daha fazla yemek istediği için asılma tehdidi ile karşı karşıya kalan küçük Oliver'ı büyük bir sorun olarak gören kurum,bir an önce bu çocuktan kurtulmanın yollarını aramaya koyulur. En sonunda bir cenaze kaldırıcısı ailenin yanına çırak olarak verilir. Fakat bu ailede de aradığı şefkati bulamaz, kaçmaya karar verir. Londra'ya kaçan Oliver, bir hırsızlık çetesinin eline düşer, zorla hırsızlık yapması istenir.Oliver özünde çok iyi bir çocuk olduğundan bunu yapmayı ısrarla reddeder. Hayatı Bay Brownlow'a rastladığı an değişir. film ve kitap neredeyse aynı gibi fakat ufak tefek eksikler de yok değil.. Film ve Kitap arasındaki farklar: Film de annesinin doğumu, kötü bir kadın olan Bayan Man ve Bayan Man tarafindan uygulanan fiziki,psikolojik şiddet ile düşkünler evinde çektiği acılar yansıtılmamış.. Sonra; Bay Brownlow'un evindeki tablo ve tablonun Oliver'a benzerliği konusu filmde hiç işlenmemiş.. (Benim dikkatimi çeken bu gibi detaylardı.) Hepinize iyi okumalar,izlemeler diliyorum 🤗 @hemokudumhemizledim #tekrarokuyorum #minervaokuyor
2020 31. kitabı
İlk okuduğum da Ortaokul öğrencisiydim, tam anlayamamış, yaşayarak okuyamamıştım. Yıllar sonra tekrar okuduğum da Sanayi Devrimi İngilteresini yazarın gözünden takip edip kavradığım, akıcılığıyla, olay örgüsüyle zevk veren tavsiye ettiğim bir kitaptır
2021 571. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2021 13:15
Benim için önemli kitaplar var. Beni çocukluğuma bağlayan. En güzel günlerimi hatırlatan. Oliver Twist bu kitaplardan biri. Orjinal kitabı okumuştum çok eskiden nerdeyse çocukken, şimdi elimde 100 temel eserden çocuklar için hazırlanmış baskısı var. Onu okudum. Asıl hikâyeye bağlı kalınmış ama çok eksik kalmış yine de. Sonra filmi de izledim orada da durum aynı. Benim tavsiyem tam baskıdan okunması. Çok önemli ve özel bir kitaptır. Charles Dickens'ın en sevdiğim iki kitabından biri. Diğeri zaten İki şehrin hikayesi ki onun da ben de hikâyesi çok özeldir. Bir çok kitabın öyle. İyi ki kitaplar var. Oliver'in gösterdiği direnç hepimize örnek olmalı. Ve vefası da.

Charles DickensYazar · 78 kitap
Charles Dickens (7 Şubat 1812 – 9 Haziran 1870), İngiliz yazar. Memur bir babanın oğlu olarak 1812 yılında doğan Dickens'ın ilk yılları refah içinde geçse de babasının borçları yüzünden hapse girmesiyle sefaletle tanıştı. Henüz 11 yaşında iken bir boya fabrikasında çalışmak zorunda kaldı. 15 yaşında bir avukatın yanına giren genç Dickens, öğrenmeye meraklı olduğu için boş zamanlarında stenografi öğrendi. 1835 yılında Morning Chronicle gazetesine stenograf olarak girdi ve 1835'te 'Boz' takma adıylaBoz'un Karalamaları başlığında notlar yayımlamaya başladı. 1837'de ise esas onu ünlendirecek olan Bay Pikvik'in Serüvenleri adlı kitabını yayımladı. Aynı yıl içinde Catherine Hogarth ile evlendi. 1840 yılında ölen baldızı Mary'e ithaf ettiği Antikacı Dükkanı romanını yayımladı. 1840'ta Amerika'ya gitti ve burada büyük bir coşkuyla karşılandı, ama Genel Okur İçin Amerika Notları kendisini o kadar içtenlikle ağırlamış olanlarda şiddetli tepkilere yol açtı. 1843 ile 1846 arasında bol bol seyahat eden Dickens, bu seyahatlerde dönemin ünlü yazarlarıyla tanışma fırsatı buldu. Bu dönemde yine Daily News gazetesini ve Household Words dergisini çıkardı. 1858 yılında karısından ayrılan Dickens, bu dönemden itibaren yine sık sık seyahate çıktı, konferanslar verdi. Ama sonunda çok yoruldu ve Gadshill'deki evinde istirahate çekilmek zorunda kaldı. 1870'te de şöhretinin zirvesindeyken öldü. Mezarı Londra'daki Westminster Kilisesi'nde bulunmaktadır.