Oliver Twist

Charles Dickens

2022 24. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2022 15:14
Yazarın okuduğum ikinci kitabı Oliver Twist. Harika betimlemelere sahip oldukça kolay okunan bir eser. Klasik okumalara başlamak için tercih edilebilir. Ancak ben çok sevdim diyemeyeceğim ne yazik ki. Kitap adeta bir Yeşilçam senaryosu. Tahmin ediyorum ki Sezercik ve benzerleri muhtemelen bu kitap baz alınarak yazılmış. Karakterler ya çok iyi adeta bir melek ya da bir şeytan :) Sonu da çok tahmin edilebilir. Vakit kaybı diyemem ama mutlaka okumanıza da gerek olduğunu düşünmüyorum.
2022 1. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2022 23:34
Yazardan uzun yıllar önce ilk okuduğum kitap İki Şehrin Hikayesi idi. Arada geçen olayları unutsam dahi başı ve sonu hala ilk günkü gibi aklımda. Yazardan başka kitap okumak istediğimde ilk dönem yazdığı eserlerden biri olan Oliver Twist'i okumaya karar verdim. Dilinin akıcılığı, üslubu ve anlatım tarzı ile çok severek okuduğum bir kitap oldu.     Charles Dickens döneminin büyük yazarlarından biri olarak kabul edilmiştir. Orta sınıf bir ailenin çocuğuydu ve babasının borçları yüzünden bir gün tutuklanması onu hayatını derinden etkileyen ama aynı zamanda da yön veren acı bir olay olmuş. Çünkü böylece işçi sınıfını tanımaya başlamış, onların çektikleri sıkıntılara yakından tanık olarak romanlarının genel konularını belirleyerek toplumsal temalar üzerinde eserler üretmiştir.      Oliver Twist yoksullar evinde dünyaya gelmiş; çelimsiz, ürkek, saf ve hüzüm dolu bir yetim çocuktur. Bir gün daha fazla yemek istemesi ile birlikte yoksullar evi çocuk ile ilişiğini kesmek isteyerek çırak olarak vermeye karar verir. Oliver'ın yoksullar evinden ayrılmasıyla başından geçen acıları, mutlulukları, mücadelesini ve kendini bulma öyküsünü okuyoruz. Kitapta en çok canımı acıtan bir çocuğa karşı kimsesiz olunmasından alınan bir güçle acımasız, hor ve şiddet dolu kötü yaklaşım oldu. Ne yazık ki yıllar geçse de kendinden fiziksel olarak güçsüz birine insanların bu şekilde hakimiyet kurma dürtüsü hiç bitmedi.      İlk dönem romanlarından olan Oliver Twist ile yazar toplumun ahlaksal çöküşünü gözler önüne seriyor. Parasızlığın, açlığın hırçınlaştırdığı insanların öfkesini, kimsesizliklerinden yararlanarak kötü işlere alet edinen çocukları, devletin bazı kademelerinin yükümlülüklerini oldukça aşağılayıcı, acımasızca ve hilekarlıkla yerine getirdiğini yalın ve açık bir şekilde okura sunuyor.
Genç bir yetimin hayatı…
2024 51. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2024 21:45
İngiliz edebiyatının en bilinen isimlerinden biri olan Charles Dickens’tan daha çok okunması gereken bir başyapıt… Oliver Twist, yoksullar evinde dünyaya gelen bir yetimdir. Annesi, onu doğurduktan hemen sonra hayatını kaybetmiştir. Oliver, kendisi gibi çocukların olduğu bir çiftliğe gönderilir. Ancak çiftlik sahibi Ms. Mann, ne zaman çocuklardan biri daha fazla yemek istese onlara önce dayak atar, sonra onları bir yere kapatır. Eğer o dönemin İngiltere’sinde bir yetimseniz, çok aç olduğunuz ve size çok az yemek verildiği halde daha fazla yemek isterseniz yemek yerine dayak yersiniz. Oliver Twist 8 yaşına bastığında kilise yazmanı olan Mr. Bumble, Oliver Twist’i doğduğu yere, yani yoksullar evine götürür. Ama Oliver Twist, burada da daha fazla yemek istediği için yine dayak yer ve yine bir yere kapatılır. Ardından Oliver Twist’i cenazeci Mr. Sowerberry’nin yanına çırak olarak verirler. Fakat bu sefer de cenazeciye arada sırada uğrayan Noah Claypole, onun sevgilisi olan hizmetçi kız Charlotte ve cenazecinin karısı olan Mrs. Sowerberry’den kötü muamele gördüğü için oradan kaçar ve kendini hırsızlık yaparak geçinen bir çetenin yanında bulur. Çetenin başında, Fagin isminde yaşlı ve insandan çok canavara benzeyen bir adam vardır. Oliver Twist bir gün onlardan kurtulma fırsatı elde eder… Öncelikle kitap çok akıcı ve sürükleyiciydi. Her ne kadar uzun betimlemeler olsa da Oliver Twist’in yaşadıklarını ve eksik olan parçaların bir bir yerine oturmasını okumak çok heyecanlı ve keyifliydi. Kesinlikle en iyi macera-aksiyon klasiklerinden biri. Lakin kitapta çok vahşi bölümler de vardı. Örneğin 3. kitabın (kitap birinci kitap, ikinci kitap, üçüncü kitap diye ayrılıyor) 12. bölümünün sonunda olan olay hiç hoşuma gitmedi. Orası kitabın en vahşi kısımlarından biriydi. Pek hoşuma gitmedi
2022 44. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2022 01:39
Suskunlar dizisindeki o sahneyi hatırlar mısınız? Hani çocukların hapise girdiği sırada eşyalarını bıraktıkları o sahne. İşte o sahnede eşyalarla bırakılan bu kitap, Oliver Twist gözüme çarptı. Kitabın bu dizide geçmesinin bir anlamı olacağını düşündüm ve ilk fırsatta okumaya başladım bu eseri. Kitabı okuduğumda dizide yer almasının boşuna olmadığını anladım. Hayatları farklı hikâyeleri farklı olsa da bu çocukların kesiştiği yerdi şiddet ve istismar. Dickens, yaşadığı dönemin zulmüne ayna tutmuş bu hikâyeyle. İngiliz emperyalizminin Sanayi Devrimi'nden sonra makineleşmesi ile çoğalan fabrikalarda binlerce çocuk çalıştırılmış. Sadece 3 şiline. 12 saat. Günde bir defa yarım saatlik bir ara ile pis bir ortamda istismar edilmiş bu çocuklar. Oliver da bu korkunç çağa açmış gözlerini. Doğduğu andan itibaren annesiz babasız kalmış ve kimsesizler yurdunda bulmuş kendini. Zalim yöneticilerin elinde oradan oraya çalıştırılmak için sürüklenmiş. Çocukları "Dayakla terbiye edeceğini" zanneden bu iğrenç zihniyet hiçbir kötülüğü esirgememiş ondan ve diğer çocuklardan. Kitapta, baca temizleyicileri tarafından çalıştırılan küçük çocuklardan bahsediyor Dickens. Bedenleri küçük diye baca borularının içine girdirilen çocuklara bacaların temizletildiğini anlatıyor. Hatta bu korkunç şiddete dehşette ekleyerek boruların içinde ölen çocukların olduğunu anlatıyor. Oliver tüm bunlardan kurtulmak için tek başına kaçsa da sonu bitmek bilmeyen kötü insanlarla karşılaşıyor, pis işleri için çocukları kullanan bir hırsız çetesinin eline düşüyor. Burada da geldiği yerden farksız dayak ve istismardan başka bir şey görmüyor. Tam Dünyadaki iyilere karşı ümitlerimin bittiği yerde , duyarlı bir insan çıkıp Oliver'a gösterilen şiddete tepki gösteriyor ve hikayenin bu noktasından sonra işler biraz daha
Oliver Twist
2023 4. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2023 15:19
Yoruma başlamadan önce şuraya küçük bir not bırakıyorum; hastalıklı size zarar veren ilişkilerden lütfen uzak durun. Kaçın arkanıza bakmadan kaçın. 'Seviyorum' mavalları okumayın. En küçük bir zararın ardı kesilmez devam eder. Verdiğiniz her taviz veya uzaklaşamama durumu, sizi karşı cinse çeken her ne ise, değerli ve biricik hayatınızı hiç yapar, yok eder.  Nancy'nin kitapta yaşadığını bizzat hayatımızda da görüyoruz. Her kitaptan bir ders çıkarırım bu kitapta ise Nancy yoluyla büyük bir ders çıkardım. ... Şimdi kitap hakkındaki görüşüme geçebilirim. Özetle bizim Oliver Twist yoksullar evinde dünyaya geliyor, daha sonra fazla yemek istediği için bir mezarcının yanında çalışmaya başlıyor. Orada da Noah denilen zorba bir çocuk karşısına çıkıyor ve daha fazla dayanamayıp Londra'ya kaçıyor. Çile bitti mi? Tabi bitmedi. Oliver'ciğimiz orada da Yahudi Fagin'in eline düşer ve hırsızlık yapmaya zorlanır. Tabi bu sırada arkasında bıraktığı -Noah, Mr. Bumble- gibi insanlar da Oliver'e rahat vermeyeceklerdir. Sonrasında da işler hiç tahmin edemeyeceğimiz bir olay örgüsüne devrilir gider. Bu kitap bana hediye olarak gelmişti. Neredeyse bir buçuk sene olacak ama ben yeni okuma fırsatına eriştim. ilk başta ben Tom Sawyer hissi almıştım Oliver'den. Yaramaz, şımarık, yerinde durmayan falan filan. Ama kitap tam aksini gösterdi bana. Yerden yere vurulan, dayaktan dayağa geçen, fakir ve gerçekten çok fakir... annesini doğumu esnasında kaybeden biridir Oliver. Bu çocuk ruhu bunca acıyı kaldırmakta zorlanırken birde çocuk fiziksel şiddete maruz kalıyor. Çıldıracak gibiydim kitabın ilk sayfalarını okurken açıkçası. Tam diyorum Oliver bu sefer kurtulacak ama hayır daha beteri çıkıp geliyor. Beterinde beteri var yani kitapta. MR. Dickens ilk kitabı olan İki Şehrin Hikayesinde Fransız
1000k
OLIVER TWIST
2020 64. kitabı
Çizgi filmlerini izlemiş olduğum için kitaba büyük bir hevesle başlayacağımı düşünürken hakkında yazılan incelemelere göz gezdirdiğim an hayal kırıklığına uğramıştım ama her kitaba ön yargısız başlama taraftarıyım. Okumaya iyi ki de ön yargılardan arınarak başlamışım. Kitabın anlatımın akıcılığı ve betimlemelerinin yerinde yapılmış olması yazarı tebrik etmeyi gerektiriyor. Kitabın bölümleri arasında kopukluk yaşamadan , her karakter hakkında kitabın sonuna kadar bilgilendiren kısacası “ karakterlerin hiçbirini yarı yolda bırakmayan ” muhteşem bir anlatım - muhteşem bir klasik. Yaşama yalnız başlamış ve zorlu bir yolculuk içinde karşılaştığı kötülüklerden kurtulmak için bir çok olayın baş karakteri olmuş iyi kalpli bir Oliver Twist. :) Gerçekten duygusal bir insansanız Oliver Twist’in başına gelenleri okumaya başladığınızda ( kimsesizler evine verildiğinde - gördüğü şiddette - hırsızlık için kandırıldığında - iyi niyetli insanların yanından kaçırıldığında ... ) hüzünlenecek ve okumak istemeyecek duruma gelebilir ya da başına daha kötü ne olaylar gelebilir diye düşünürken bulabilirsiniz kendinizi. Ama mutlu sonla bitmesi içinizi rahatlatacak ! :) Okuduğum her kitapta beni etkileyen paragraflar - cümleler olmuştur. Bu cümlelerin hayatımın gidişatını etkileyeceğini ve öncesi için kendi içimde küçük küçük sorgulamalar yapabilceğimi görürüm. Birçok olaydan geri dönüş ya da birçok olaya daha sağlıklı ve güçlü başlayabilmemi sağlayacak olduğuna inanıyorum. Ah , insanın candan sevdiği birinin hayatı sallantıdayken elleri böğründe beklemek zorunda kalmanın heyecanı ; bu keskin , korkunç heyecan ! Syf.333 Hiçbir pişmanlık , iş işten geçtikten sonra duyulan pişmanlık kadar acı değildir. Kendimizi acıdan korumak istiyorsak bütün bunları vaktinde
2022 1. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2022 21:46
19. yüzyıl İngiliz edebiyatının en büyük romancısı olarak kabul edilen 𝑪𝒉𝒂𝒓𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏𝒔'in Bay Pikvik'in Maceraları adlı yapıtından sonra kaleme olmuş olduğu ikinci eser olan 𝐎𝐥𝐢𝐯𝐞𝐫 𝐓𝐰𝐢𝐬𝐭, dönemin kent yaşamını ve ideolojisini tüm çıplaklığı ile gözler önüne seren bir roman olarak, Sanayi Devrimi'nin zorlu yıllarını sarsıcı biçimde aktarmaya muvaffak olmuş, bunun yanı sıra toplumsal kötülüğe ve ahlak düşkünlüğüne ayna tutarak keskin eleştirilerde bulunmuştur. Yoksulluğun insan ruhunda açtığı derin yaraları son derece etkileyici bir üslupla betimleyen 𝑫𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏𝒔, hor görülen insanların güçlü ve keskin savunucusu olma özelliğine haiz bir yazar olarak, sürükleyiciliğini bir an olsun yitirmeyen eserinde, bir parça daha ekmek talep etmesinin akabinde kendisini düşkünler evinin kapısında bulan küçük Oliver'ın türlü hadiseler sonunda yankesici Fagin ve çetesinin eline düşmesini, saplanmış olduğu bu girdaptan kurtulmak ve kendisini dahil etmek istedikleri suç girişimlerine adını yazdırmamak için oldukça meşakkatli ve dehşet verici bir serüvene soyunup, umulmadık bir başlangıç ve bir gelecek kapısının küçük Oliver için nasıl aralanacağını ihtiva eder. Hayatın her ortam ve koşulunda muhtemel olarak zorluğun da var olduğunu, ancak aydınlığa çıkıncaya değin gayret sarfetmekten, yolun sonunda ki o ışık için hayata dört el ile sarılmaktan başka çare olmadığını biz okurlara salık veren 𝐎𝐥𝐢𝐯𝐞𝐫 𝐓𝐰𝐢𝐬𝐭, tüm 𝑫𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏𝒔 eserleri gibi okunmak ve keşfedilmek için sizleri bekliyor...
2020 76. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2020 20:55
Merhabalar, iyi akşamlar dilerim herkese! Çarpıcı ve dramlarla çevrili bir macera kitabı okudum ve bitirdim biraz önce. Dickens kalemi beni yine kendine hayran bıraktı tabi ki. Ben de gaza gelip postumu Dickens eserleriyle doldurdum.Hepsini bir an önce okumak istiyorum. Sanayi Devrimini tüm çıplaklığıyla ve sarsıcı bir şekilde gözler önüne seren bu eser, Dickens’ın ikinci romanı. Sanayi Devriminin yanı sıra o dönem İngiltere’sinde yoksulluğun ve ahlak düşkünlüğünün halk üzerinde ki etkilerini muhteşem tasvirleriyle yorumluyor. Yoksul bir yetim ve öksüz olan Oliver Twist, başına geleceklerden habersiz zorlu bir hayat yokuşunu tırmanmaya çalışıyor. Ne yazık ki hep kötü insanlarla karşılaştırıyor kader onu, ama o kadar iyi kalpli ki ne olursa olsun bir kapı açılıyor ona... Yeraltı dünyasının kötülüğüyle ad yapmış olan Fagin ve hırsız çetesi bu iyi kalpli çocuğu içlerine çekmek ve onu da kendileri gibi kötü yapma derdinde... Amaçlarına ulaşabilecekler mi? Oliver’in ummadığı gerçekler nasıl peşinden gelecek? Sürükleyici bir kurgu ve dram dolu bir macera kitabı... Mutlaka okuyun ve okutun...Hoşçakalın, sevgiyle ve kitaplarla kalın.
2021 24. kitabı
Okunma: 14 Mart 2021 18:40
Oliver Twist, bir çocuğun gözünden yoksul bir hayatın nasıl gördüğü, bir çocuğun maceraları gibi görünen bir roman olmakla beraber döneminin İngiliz toplumunun büyük bir eleştirisidir. Charles Dickens, 19.yüzyıl İngiliz romancılarının en önde gelen isimlerinden biridir. Genel olarak İngiltere'de geçen ve İngiltere'yi, dönemini hicveden romanlar yazmıştır. Bu romanların ikincisi de Oliver Twist'tir. Roman 1837-39 yıllarında bir dergide tefrika olarak yayımlanmıştır. Bu nedenle her bölüm bir sonraki bölümü merak ettirecek şekilde bitmektedir. Oliver yoksullar evinde dünyaya gelen, annesi babası olmayan, hatta ismi bile rastgele verilmiş bir çocuktur. Küçük bir bölgede başlayan roman işlerin çetrefilleşmesi ve Oliver'ın büyümesiyle Londra'ya ulaşır. Endüstri Devrimi'nin etkileri çok taze olan bu şehirdeki tüm karanlık yanları gösterir bize Dickens. Toplumun yozlaşmasını gösterirken, küçük bir çocuk olan Oliver'ın ısrarla erdemden vazgeçmemesine de tanık oluruz, her ne pahasına olursa olsun. Kitabın adı Oliver Twist olsa da tek kahraman Oliver değildir, Londra çetelerinde önde gelen isimleri de gösterir bize kitap: Fagin, Sikes, Elegeçmez, Monk ve daha niceleri... Bunun yanında burjuva yaşamından karakterlerle de kesişir yolumuz, kilise çalışanlarıyla da. Masumiyeti simgeleyen karakterler de vardır, saf kötülüğü de. Nancy'nin kalbimde en çok yer edinen karakter olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim. Kitap genel olarak uzun olmasına karşın çok akıcı ve merak unsuruyla beslenerek hızlı bir okuma imkanı sağlıyor. Dönemi anlamamızı ve hissetmemizi sağlarken, karakterler açısından yer yer yüzeysel kalabiliyor. Çok iyi bir hiciv ve macera kitabı olduğunu düşünmeme rağmen, psikolojik derinlikten yoksun olduğunu düşündüğüm bir roman oldu. Yazar dönemin getirisi gereği sık sık
2020 5. kitabı
19. Yy ingilteresini merak ediyorsanız eğer fazla uzaklara gitmeye gerek yok. Charles Dickens bu kitap üzerinden gayet açık bir şekilde betimlemiş. Sınıf ayrımcılığı , ahlaki bozulmalar, çocuk işçiliği vs. amanın daha neler Oliver Twist Charles Dickens
Tarih

Charles DickensYazar · 78 kitap
Charles Dickens (7 Şubat 1812 – 9 Haziran 1870), İngiliz yazar. Memur bir babanın oğlu olarak 1812 yılında doğan Dickens'ın ilk yılları refah içinde geçse de babasının borçları yüzünden hapse girmesiyle sefaletle tanıştı. Henüz 11 yaşında iken bir boya fabrikasında çalışmak zorunda kaldı. 15 yaşında bir avukatın yanına giren genç Dickens, öğrenmeye meraklı olduğu için boş zamanlarında stenografi öğrendi. 1835 yılında Morning Chronicle gazetesine stenograf olarak girdi ve 1835'te 'Boz' takma adıylaBoz'un Karalamaları başlığında notlar yayımlamaya başladı. 1837'de ise esas onu ünlendirecek olan Bay Pikvik'in Serüvenleri adlı kitabını yayımladı. Aynı yıl içinde Catherine Hogarth ile evlendi. 1840 yılında ölen baldızı Mary'e ithaf ettiği Antikacı Dükkanı romanını yayımladı. 1840'ta Amerika'ya gitti ve burada büyük bir coşkuyla karşılandı, ama Genel Okur İçin Amerika Notları kendisini o kadar içtenlikle ağırlamış olanlarda şiddetli tepkilere yol açtı. 1843 ile 1846 arasında bol bol seyahat eden Dickens, bu seyahatlerde dönemin ünlü yazarlarıyla tanışma fırsatı buldu. Bu dönemde yine Daily News gazetesini ve Household Words dergisini çıkardı. 1858 yılında karısından ayrılan Dickens, bu dönemden itibaren yine sık sık seyahate çıktı, konferanslar verdi. Ama sonunda çok yoruldu ve Gadshill'deki evinde istirahate çekilmek zorunda kaldı. 1870'te de şöhretinin zirvesindeyken öldü. Mezarı Londra'daki Westminster Kilisesi'nde bulunmaktadır.