2019 21. kitabı
"Açlık ve yoksulluk"Bazı insanlar dünyaya geldiklerinde yoksul geliyormuş demek ki.Fakir olmak din,dil ve ırk ayrımı olmakla değilmiş.Fakirsen fakirsin işte.Zezé adında Yarı Kızıldereli,yarı Portekizli yoksul bir aileye evlat diye dünya gelir.Babasının fakir ve işsiz olduğundan dolayı aile geçimini anne üstlenir.Zezé daha 6 yaşında.Ve yaşına göre çok zeki hayal gücü çok geniş bir o kadar yaramaz ve bu yaramazliklarindan dolayı ailesinden sürekli dayak yer.(Ne yapsın çocuk işte. :-) Hangimiz yaramaz değildik Kimimiz dayak yemedik yaptığımız yaramazlıklardan dolayı? Bence bir baba fakir ve işsiz diye çocuğunu ilgisiz bırakmamalı.)Zezé 6 yaşında ve minik,ufak,tefek bir çocuk olmasına rağmen büyüklerle arkadaşlık kurar onlarla gayet çok güzel anlaşır.(Zezé fakir olduğundan dolayı Sürekli neden dünyaya geldim ki,keşke dünyaya gelmeseydim sözünü dile getirmesi beni benden aldı.Sen daha 6 yaşındasın nasıl böyle cümle kurarsın)Zezé Her günün bir kısmını Şeker portakalı fidan ağacının yanında geçirir.(Bir çocuğun yalnızlığı )Ona gününü anlatır ve Zezé'nin hayal gücünde şeker portakalı ağacının konuşur..Zezé konuştukça şeker portakalı ağacı ona karşılık verir.Bütün bu yaşam seruveni yetmiyormuş gibi bide babasıyla yaşıt veya az biraz büyük edindiği arkadaşını kaybetmesi onu daha üzer.(Kendi yaşıtlarıyla ilgili olmayan bir çocuk :-) )Günlerce hasta kalınır çünkü Zezé ilgisizdi Zezé fakirdi adam ona ilgi ve şevkat gösteriyor diye Zezé çok bağlanmıştı adama.(Bir çocuk ilgiyi en çok hakkeden canlılardır.Günümüzde Zezé'nin hayatını yaşayan bir çok çocuk var..Neyden kaynaklanıyor? Ve çözümü ne olabilir? Biz ebeveynler çocukları bir ihtiyaçmış veya zorunluymuş gibi dünyaya getirmemeliyiz..!Şayet bu mantıkla ilerleyen ebeveynler topluma verimsiz bir gelecek sağlayanlardır.) Keyifli okumalar diliyorum.
Şeker PortakalıJosé Mauro de Vasconcelos · Can Yayınları · 2022275,1bin okunma