2019 14. kitabı
Ne zamandır bir kör kuyudayım bilmiyorum ama sanırım ruhum kalû belâdan beri bir kör kuyuda ne zaman aydınlığa çıkar onu da bilmiyorum ama son umudumu da Güldiyar'a yapılanlardan sonra yitirdim. Aslına bakarsanız klasik bir Hasan Ali Toptaş romanı ama bir o kadar da bambaşka dönemlerden dönemlere sesleniyor gibi. Olay Güldiyar'ın babasının iş yerine yemek götürmek için evden çıkmasıyla başlıyor. Güldiyar döndüğünde bambaşka biridir konuşmuyor ve ağladıkça gözünden yaş yerine taş dökülüyordur. Güldiyar'a ne oldu, neden sustu yazar tarafindan açıklanmıyor. Güldiyar'ın başına gelenleri bilmiyoruz ama sonrasına neredeyse gün gün şahit oluyoruz. Güldiyar benim hüzün gözlü kızım...Güldiyar'ın gözünden dökülen taşlar zamanla dilden dile dolaşır insanlar geçmiş olsuna degil de taşların dökülüşünü seyretmeye gelirler ne acı değil mi daha acısı kimisi ağlamıyor tüh göremedik deyip geri döner. Ne büyük dert Allah başka dert vermesin.Sonra birileri gelir ve bu işi ticarete döker odaya girip Güldiyar'ın taş ağlayışını görmek 50 Lira.Şaka değil kızın ağlamasını görüp acısını seyretmek için gelip sıraya giriyorlar. Sosyete falcısı icin degil Güldiyar'ın acısını görmek için saatlerce sıra bekliyorlar para veriyorlar. Kız ağlamazsa arkadan birileri bıçakla dürtüyor canını yakıyor ve ağlamasına sebep oluyorlar.Güldiyar kadar babası Muzaffer'e de üzülmemek elde değil. Oğlu Hüseyin yıllar önce ansızın kayboluyor, karısı Bahriye dertten bir gece sessizce ölüyor geriye Güldiyar'dan başka kimsesi kalmıyor. Sahi bunca acıya,eziyete nasıl dayanılır ki Muzaffer en sonunda Güldiyar'ın ölümüyle aklını kaybeder. Kitaptan çıkarılabilecek onca ders var.*Bu dönemde kimse kimseye boşuna iyilik yapmaz.*malesef artık başkalarının acısı karşısında üzülmüyor sadece seyrediyoruz.İğrendim etimle kemiğimle bu yüzyılda yaşayan insanlardan nefret ettim."Zulmün karşısında susan dilsiz şeytandır" sözü sanki bu yüzyıla söylenmişti. Seyrediyoruz dostlar insanların acısını elimizde bir avuç çekirdekle dizi izler gibi izliyoruz.Beni Kör Kuyularda romanını Gölgesizler romanına benzetmek de elde değil. Güldiyar'ın yaşadıkları Güvercin'i hatırlatıyor. Yetkililerin bu konuda susması da aynı yaraya tuz basıyor.
Beni Kör KuyulardaHasan Ali Toptaş · Everest Yayınları · 202011,4bin okunma