2019 44. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2019 23:24
İktidarla gelen kudreti, “Ben seni senden daha iyi düşünürüm; hatta ben senin yerine ve senden daha iyi düşünürüm. Ama unutma ki ben seni daha iyi gütmek için daha iyi yaşam koşullarında yaşamalıyım; sen çalış, daha çok çalış ve sadece çalış!” lütfuna dönüştüren insanın, hayvanlar üstünden alegorik, ironik, çarpıcı masalı… Bir peri masalı! Hayvan Çiftliği Görmüş geçirmiş, bilge domuz Koca Reis, gördüğü rüyayı çiftlikteki hayvanlarla paylaşmak ister. Çiftlik sahibi sarhoş Jones’un içip sızmasından yararlanan hayvanlar onun etrafında toplanır ve söylediklerini dikkatle dinler. Koca Reis, her şeyi kendileri yaptığı halde, insanlar tarafından nasıl sömürüldüklerini anlatarak çözümün onlara karşı ayaklanma olduğunu söyler. Jones’un çiftliğinde bir gün beklenen ayaklanma gerçekleşir. Lider özelliği taşıyan iki domuzun -Napoleon ve Snowball- yönetiminde yeni bir çiftlik düzeni kurulur. Hayvanların insanlara hizmet etmekten kurtulduğu bu düzende başta her şey çok iyi görünse de zaman içinde iktidarı elinde tutanların, özellikle de Napoleon’un, giderek sertleşen ve neredeyse her şeyi sadece kendi çıkarlarına hizmet edecek şekilde düzenlediği yeni hayat tam bir hayal kırıklığı yaratır. Ancak itirazımsı sesler bile dinlenmez, bastırılır, sert cezalar başlar. İktidarın projeler üreten ayağı Snowball da bir vesileyle çiftlikten uzaklaştırılınca tek lider Napoleon her şeye hükmetmeye başlar. Zaman içinde, insanların dünyasına dair eleştirilen tüm değerler ve uygulamalar, yeni sistemde de iktidar lehine uygulanır hale gelir. Kitabın son cümlesi, her şeyi söyler. Yeni düzenin yöneticisi domuzlarla, öncesinde eleştirdikleri eski düzeni sürdüren insanlar, bir masa başında toplanmıştır. Hayvanlar durumu garipser ve bir şeyi daha: “Dışardaki hayvanlar, bir domuzların yüzlerine, bir insanların yüzlerine bakıyor; ama onları birbirlerinden ayırt edemiyorlardı.”
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2011296,9bin okunma