2019 53. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2019 00:17
Kitabın başlarında fazlaca isim ve yer tasvirleri ilk 100 sayfasının okunmasını zorlaştırıyor daha sonrası rahat okunuyor diyebilirim.Vasat bir pansiyonda birçok karakter var yazar hepsinin hayatından tek tek ayrıntılar veriyor.Dul bir pansiyon sahibesi iki yardımcısı,babası tarafından reddilen ve istenmeyen bir kız onu evlat edinen bir kadın,doktorluk ve hukuk okuyan iki öğrenci,Şehriye tüccarı Goriot,kendini memur olarak tanıtan(eski kürek mahkumu )Vautrin,müze memuru Poiret,yaşlı Matmazel Michonette yaşıyor. Kitapta eleştirilen Fransız sosyetesi , Fransa’nın ahlak anlayışları Türk toplumundan oldukça farklı okurken yadırgıyor aynı zamanda sinirleniyorsunuz. Goriot Baba kızlarına çok düşkün hatta hastalık derecesinde seviyor kızlarını Goriot Babanın bu tutumu onların şımarık her istediklerini elde eden insanlar haline getirmiş Goriot Babanın sonuna çok üzüldüm. Rastignac karakteri hukuk öğrencisi yüksek sosyeteye hızlı giriş yapmak zengin olmak istiyor fakat hem vicdanlı hem dürüst hem de zengin olmak onun için zor görünüyor ucu açık bırakılmış kitapta Rastignac’ın sonu. Bir diğer karakter de Vautrin kendisi Rastignac’a akıl veriyor ve bu ikisi arasında konuşmaları severek okudum alaycı eleştirel bir tarzı var.
Goriot BabaHonore de Balzac · İş Bankası Kültür Yayınları · 202118,6bin okunma