Öncelikle Emily Bronte'nin ilk ve son eseri olan bu kitabı bitirdiğimde derin bir üzüntüye kapıldım. Bu kadar akıcı bir dille yazılmış olan bir kitabın , yazarının genç yaşta kaybedilmesi beni üzdü açıkçası...
Kimsesiz olan Heatcliff'in evlat edinilmesi ve evin küçük hanımı Caty ile olan arkadaşlıklarını, aşkını okuyoruz. (Ama ne hastalıklı bir aşk bu, her iki tarafıda delirten bir aşktan bahsediyoruz.)
Bunun dışında evin yeni üyesi Heatcliff'in sürekli dışlanması ileride onun bu kadar gaddar, şeytani birine dönüşmesinde pay sahibimidir , düşünmeden edemiyorum. Yoksa sadece Catherine'ye olan aşkı ile mı böyle birine dönüşmüş olabilir.
Kitap genel anlamda ihanet, intikam, ihtiras, ve kötülük üzerine kurgulanmış. Sayfaları çevirirken bir insan nasıl bu kadar bencil ve kötü olabilir düşünmeden edemedim.
Bunun dışında Hareton'un ilgi ve sevgi karşısındaki değişimi, belki de Heatcliff dışlanarak büyümeseydi böyle kötü biri olurmuydu diye sorguladığım durumlardan biri oldu.
Kitabı çok beğendiğimi söylemeden geçemeyeceğim. Okumak isteyen herkesin, ertelemeden başlamasını tavsiye ediyorum.
Kitabın sadece aşk üzerine olduğunu söylemek gerçekten güç bunun çok ötesinde öğeler barındırdığını düşünüyorum.
Ve son olarak klasiklere yeni başlıyacak, klasiklerin sıkıcı olduğunu düşünen herkesin bu kitaba benim gibi şans vermesini öneriyorum.