2019 36. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2019 02:44
Çok acıklı ve bir o kadar hüzünlü Orta Asya yaşantısını anlatan, savaş dönemlerinin görülmeyen iç yüzünü içimize sine sine işleyen sağlam bir eser. Seriat olgusunun acımasız yüzünü ve kadınlarımızın bundan nasıl etkilendiğini, ne fedakarlıklar yapıp sevdikleri pahasına ölüme giden vazgeçişler yaşandığını anlatan duygu yüklü bir eser Bin Muhteşem Güneş.. Orta Doğu'da halâ da bu durumda olan kadınlar ve çocuklar için empati kurmak için iyi bir kitap diyorum Tabii empati kurup normal sayan bir çok beyin de mevcut... Umarım ki çocuklar ve kadınların üzülmediği, acı çekmediği bir bir coğrafya'yı kalben diliyorum. ---Ayrılıkları, savaşların içsel derin etkilerini, ne yaşamlara mal olduğunu aşırı ve muazzam bir hikayeyle ele almış yazarımız ve okuyucuyu fazlasıyla etkiliyor. Çaresizliğin nelere yol açtığını, sevginin derin gücünü, acımasızlığın her halini hissetmek isteyenlerin okuması gereken bir eser. Tarihî bilgiler de mevcut elbette. Konu itibariyle; --Meryem, çok eşli evlilikten olma bir çocuktur. Babası Cemil zengin biridir arasira görmeye gelip Meryem'in kalbini umutlarla, hediyerle her daim yeşil tutan acımasız bir babadır( başkası için normal olabilir ama benim için idamlıktır) Meryem'in saf güzel hayalleri vardır babasının yanına gidecek onunla birlikte yaşayacaktır. Annesi Nana, babası hakkında her zaman olumsuz düşünceler de olmuş dediklerine aldırma demiştir ama Meryem babasına sonsuz güvenmekte ve sevmektedir ve evden kaçıp Herat'a babasının yanına gider ancak eve alınmaz kapı dışarı edilir ve babasının şoförü ile annesi Nana'nin yanına gönderilir eve varır ancak Annesi kendisini asmıştır.(Annesi öncesin de sen gidersen ben ölürüm demişti zaten) --Babası zor da olsa tekrar eve alır Meryem çok üzgündür ancak zaman geçer üvey anneleri yaşın geldi artık evlenmen gerekiyor derler Kendinden çokça büyük Raşit ile zorla evlendirilir. Babasını son görüşü olur. Meryem'in acı dolu hikâyesi burada başlar. --Bir de Leyla'mız var aile açısından şanslıdır. Baba ve anne çok iyilerdir Baba sovyetleri kısmen desteklemekte ancak bunu net söylememektedir. Bu şekilde daha iyi olacağını dusunmektedir. Anne ise Kabil'in mücahitler tarafından kurtarılıp eski haline dönmesini canından çok istemektedir. Iki çocuğunu savaşa göndermiş ancak şehit olmuşlardır. Artık savaş ilerlemiştir ve Anne kızının ve eşinin zoruyla(zoruyla diyorum evini terketmek istememekte, Kabil'in kurtuluşunu görmek istemektedir) evlerini terketmek üzerelerdir taki eve bomba düşene kadar. Leyla'nin anne ve babası ölür. Leyla yaralanır Meryem'in eşi Raşit enkazdan çıkartır, zamanla iyi olur ve ana konu bu şekilde başlamış olur. --Bir de Leyla'nin çocukluk aşkı hiç unutmayacağı sevdiği vardır Tarık. Ama hiç birşey aşkın güzel hali gibi devam etmeyecektir..
Bin Muhteşem GüneşKhaled Hosseini · Everest Yayınları · 2026119,4bin okunma