2019 28. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2019 00:00
İyi bir eser mi kötü bir eser mi olduğuna karar veremediğim Dostoyevski eseri. Kendisini topluma kabul ettiremeyen bir memurun hikayesini okuyoruz kitapta. Kitabı okurken Dr. Jekyll ve Mr. Hyde'dan izler gördüm ama bu eserin Dr. Jekyll ve Mr. Hyde'dan daha önce yazıldığını biliyorum. Belki Stevenson bu kitaptan (Öteki) da bir nevi etkilenmiş olabilir bilmiyorum. Burdan sonra yazacaklarım kitap içeriğiyle ilgili. Kitapta olumsuz gördüğüm nokta olarak Bay Golyadkin'in ikizi olan öteki denen kişi toplumu nasıl kandırıyor veya birden Golyadkin'in yanına nasıl geliyor veya karşısına nasıl çıkıyor, yazar bunları da gösterseydi daha çok tat alabilirdim diyebilirim. Olumlu kısıma gelecek olursak da yazarın, toplumda insanlara karşı olan ön yargıyı ve toplumun insanları ötekileştirme derecesini hepimizin kolayca anlayabileceği şekilde anlatmış olmasıydı. Örneğin doğum günü partisine girememesi vb. Son olarak da son sahnede doktorun tekrar çıkması beni şaşırtmadı değil doğrusu. Genel olarak incelemelerim böyle. Şiddetle tavsiye eder miyim? Hayır.
ÖtekiFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202530,4bin okunma
Dostoyevski'nin bu kitabı yazmasında asıl etkiyi oluşturanın Gogol'un "Burun" hikâyesi olduğu söylenir genelde. Lacan felsefesi açısından bu kitabın anlattığı şey aslında çok fazla. İnternette "Lacan ve Dostoyevski" ya da "Lacan ve Öteki" gibi aramalar yaptığınızda bir makale çıkacak karşınıza, onu okuyun kesinlikle 😊
Onur Koğa
Teşekkür ederim. Zaten Dostoyevski'nin birçok eserinde Gogol etkisini görmekteyiz, bunda da görmemiz şaşırtmadı doğrusu :D.