2019 2. kitabı
Franz Kafka tarafından Milena Jesansky'ya yazılan mektupları içeriyor eser. Milena ile normal olarak baslayan mektuplaşmanın zamanla tutkulu yasak bir aşka dönüşmesini okuyoruz mektuplarda. Neden yasak ask derseniz ;Milena evli, Kafka nişanlıdır. Sadece Kafka'nın Milenaya gönderdiği mektupları okuyoruz karşı tarafın cevapları yok. Milena mektuplarının paylaşılmasını istememiş bu yüzden tek taraflı yazılan duyguları okuyoruz. Bu durum bir açıdan güzel, çünkü merak uyandırıyor siz Milena'ın cevaplarını tahmin ediyorsunuz. Bir diğer açıdan kötü, çünkü tek taraflı yazılanları okuyunca sıkılıyorsunuz. Normal başlayan mektuplaşmalar zamanla aşka dönüşüyor ve sürekli mektuplasmalar başlıyor. Her yasak aşkın sonu gibi zamanla mektuplaşmalar azalıp bitiyor. Kitapla ilgili düşüncelerimi paylaşmak istiyorum : Kafka ciddi akciğer sorunu yaşan hasta biri ve yahudi olmasından dolayı zamanın verdiği ırkçılığının zorluklarıda eklenince, bence içine kapanık ve hayattan mutlu olmayan kararsız biri (bunuda birden fazla nişanlanmasından dolayı söylüyorum) Bu kararsızlıklar içinde Milenaya aşık oluyor. Evet Kafka duygularını çok güzel kaleme dökmüş Milena evli olmasa acaba çok güzel bir ilişki mi yaşarlardı diye düşünüyor insan. Bana göre yaşayamazlardı çünkü Kafka yaşadığı sorunlar nedeniyle kararsız biri Milena'ya beslediği duygular yasak aşk olmasından kaynaklanıyor eğer normal bir ilişki yaşasaydı Milena'yıda diğer nişanlıları olarak görecekti. Bence duygunun kaynağı Milena değil de imkansız bir aşk olması diye düşünüyorum. Duygularını çok naif ince bir şekilde anlatmış hayranlık duymamak elde değil. Bu konuda itiraz edemem. Sezarın hakkı Sezar'a demişler.. Ne olursa olsun ben yasak aşka karşıyım bundan dolayı çok fazla yorum yapamayacağım. Okuduğuma pişman değilim ama zevkte almadım.
Milena'ya MektuplarFranz Kafka · İndigo Yayınları · 201865,8bin okunma