Beelzebub
2020 1. kitabı
Kitabın ilk sayfalarında, kitabın başında geçirdiğiniz ilk dakikalarda basitçe bir masal kitabı okuduğunuz kanısına varabilirsiniz. Ancak gittikçe teşhis ettikleriniz; bir süre sonra insan olarak aslında bizlerden bahsedildiği, kendi yaşantımızdan bir şeyler katabileceğimiz ve kendimizden bir şeyler bulabileceğimiz bir eser halini alıyor. İyilik ve kötülük doğuştan mı vardır, yoksa insanoğlu yaşadıkça mı iyi veya kötü olur? İyiliğin kötülük karşısında, kötülüğün ise iyilik karşısındaki yeri nedir? Bu soruların yanıtını Mercan Adası isimli eserden esinlenilerek yaratılan Ralph ile Jack karakterlerinde bulabilirsiniz. ‘Sineklerin Tanrısı’ adı esere ismini nereden vermiştir? Bu da aslında iyi-kötü kıyasının toplum üzerindeki tesirlerini yansıtması açısından hayret edici. Şöyle ki, İngilizlerin kutsal kitaplarında şeytan dedikleri “Beelzebub” teriminin İbranicedeki karşılığıdır ‘Sineklerin Tanrısı’. Öyle bir kitap okumuş olacaksınız ki her bölüm geçtikçe biraz daha içiniz ısınacak, biraz daha okuyasınız gelecektir. Golding bizlere, bilhassa toplum içinde kararlarımızın, davranışlarımızın ve aslında iyi-kötü olarak nitelendirdiğimiz eylemlerimizin tesirlerini yansıtıyor. Zira dünya dediğimiz şey de iyilerden ve kötülerden oluşmuyor mu? Keyifli okumalar diliyorum.
Sineklerin TanrısıWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,4bin okunma