Puan vermedi·520 syf.··Beğendi
···Okunma: 05 Aralık 2018 15:28 Yılmaz Özdil m.kemal kitabı için 10 yıl uğraşmış. Binlerce kitap, makale, röportaj, dergi araştırmış ve 7 bin sayfa özet çıkarmış. Ortalıkta çoğalan tarih bilmez yazarlara dayanamayıp 2008 de yazmaya karar vermiş. Kuyuya atılan taşları çıkarmak kolay değil elbet. Bunun için önce cesaret sonra sorumluluk gerektiğini belirtmiş yazar. Araştırmalarında öncelik Mustafa Kemal'in biyografisinde olan eksikleri doldurmak olmuş.
Ben boşluklar olduğunu düşünmüyorum. Tarihteki liderler arasında en çok bilgiye sahip olduğumuz Mustafa Kemal Atatürk'tür. Atatürk yaşamını ve devrimlerini boşluksuz bizzat kendisi kaleme almıştır. Yazarın da değindiği gibi halka açık kendini saklamadan yaşamıştır. Burada kastettiği "boşluk" kavramı okunmamış, araştırılmamış, çarpıtılmış gerçekler olabilir kanımca. Yalnız o kadar kitap okuyup, araştırıp ve kitabında bu kaynaklara yer vermemesi boşlukları doldurmak bir yana, gerçekliğini sorgulatmaktan öteye gidememiş. Hatta kitapta sıklıkla tekrara düşmesi; sayfaları dolduracak yeterli araştırmayı yapamadığını düşündürdü bana.
Kitabın kapak tasarımı, içindeki kırmızı renk ve Atatürk portresi, okuma isteğini arttıran ve duygusallık yaşatan çok başarılı bir çalışma olmuş. Bölümler arası geçişlerde (∞) buruk bir gülümse yayılıyor yüze.
“Neden Mustafa Kemal Atatürk değil de kitabın adı sadece Mustafa Kemal?” sorusuna Özdil; Atatürk’ün “sonuç”, Mustafa Kemal’in ise “sebep” olduğunu belirtmiş. İnanın okuduğunuzda, bu sorunun cevabını kendiniz verebiliyor ve kesinlikle kitap, "m. Kemal" olmalıydı diyorsunuz. Kitaptaki Mustafa Kemal'de; kendinizden, ailenizden, çevrenizden parçalar buluyor, benim gibi bizim gibi kısacası "bizden biri" diyorsunuz.
Yazarın yalınlığı, kitabın akıcı sade bir dille yazılmış olması sıkıcı bulunan tarih kitaplarından çok daha akılda kalıcı ve keyif verici olmuş. Diyebilirim ki ilkokul çocuklarının Atatürk'ün hayatını ezbersiz bir şekilde kavramalarında büyük katkısı olacaktır. Ailelerin ve öğretmenlerin; çocuklara şiir yada şarkıyla ezberletilmeye çalışılan Atatürk yerine "m.kemal" kitabını okumaya teşvik etmeleri, çocukların tarihi ve okumayı sevmerinde daha yararlı bir yaklaşım olacağını düşünüyorum.
Özdil; zorlanmadan, sıkılmadan bir çırpıda okuyabileceğiniz satış rekorları kıran kitabı "m.kemal"in gelirinin büyük bir kısmını Darüşşafaka'ya bağışlayacak.
Hiç eline kitap almamış, kitap okumaktan korkan, hoşlanmayan ve de tarihi sıkıcı bulan büyük bir kesimi okumaya yöneltmiş bir kitap olan m.kemal'li bu açıdan başarı buluyor ve yazarı Özdil'i başarısı için kutluyorum.