Hüseyin Rahmi’nin Şıpsevdi’si. Eserin adını ilk defa üniversite sınavı için edebiyat çalışırken duyduğumu söylemeliyim öncelikle. Bu yıl kitaplığımızda görünce babamın önerisiyle başladım bu kitaba. İlk başlarda roman hiç akıcı gelmedi biraz kendimi zorlamasam mutlaka okumaktan vaz geçerdim. Devam ettikçe kitabı sevmeye başladım. Ama yine de çok uzun zamanda ara ara okuyarak bitirdiğimi itiraf etmeliyim. Yazar karakterlerden bize bahsederek anlatıcı rolünü üstleniyor ilk sayfalarda. Bu yönüyle yani romanda anlatımı bölerek kişilerle ilgili kendi tahlillerini dile getirmesi açısından Ahmet Mithat Efendi ile paralellik gösterdiğini gördüm. Halk dilini kullanmaya özen göstermiş ve o dönemi romanında yansıtmış. Roman çokça diyalog içiriyor. Ayrıca birçok yerde güldüğümü hatırlıyorum benim için mizahi yönü yüksek olan bir romandı. Şark ve batı karşılaştırması yapılan bölümler çok gerçekçi ve günümüzde de geçerliğini koruyan türden çıkarımlardı. Hüseyin Rahmi ‘’sokağı edebiyata getiren sanatçı olarak’’ geçmekte ve bu romanında da bunu açıkça görmek mümkün.