Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Günümüz Türkçesiyle

Şıpsevdi

Hüseyin Rahmi Gürpınar

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
500 syf.
8/10 puan verdi
Hüseyin Rahmi Gürpınar 'ın birbirinden güzel romanlarından biri daha. Şıpsevdi. Avrupa'da tahsil görmüş olan Meftun Bey, oradaki alafranga yaşantıyı , evine döndüğü zaman İstanbulda da devam ettirmek ister. Bu alafranga yaşantıyı yaşamaları için aile bireylerini de zorlar. Sonuçta gülünç olaylarla birlikte bir yozlaşma başlar. Körü körüne inanılarak yaşanılan her yaşantıyı eleştiren bu roman, Türk Klasik Romanları içerisinde öncelikle okunması gereken eserlerden biri.
Şıpsevdi
ŞıpsevdiHüseyin Rahmi Gürpınar · Everest Yayınları · 20152,091 okunma
Reklam
474 syf.
·
Puan vermedi
Hüseyin Rahmi’nin Şıpsevdi’si. Eserin adını ilk defa üniversite sınavı için edebiyat çalışırken duyduğumu söylemeliyim öncelikle. Bu yıl kitaplığımızda görünce babamın önerisiyle başladım bu kitaba. İlk başlarda roman hiç akıcı gelmedi biraz kendimi zorlamasam mutlaka okumaktan vaz geçerdim. Devam ettikçe kitabı sevmeye başladım. Ama yine de çok uzun zamanda ara ara okuyarak bitirdiğimi itiraf etmeliyim. Yazar karakterlerden bize bahsederek anlatıcı rolünü üstleniyor ilk sayfalarda. Bu yönüyle yani romanda anlatımı bölerek kişilerle ilgili kendi tahlillerini dile getirmesi açısından Ahmet Mithat Efendi ile paralellik gösterdiğini gördüm. Halk dilini kullanmaya özen göstermiş ve o dönemi romanında yansıtmış. Roman çokça diyalog içiriyor. Ayrıca birçok yerde güldüğümü hatırlıyorum benim için mizahi yönü yüksek olan bir romandı. Şark ve batı karşılaştırması yapılan bölümler çok gerçekçi ve günümüzde de geçerliğini koruyan türden çıkarımlardı. Hüseyin Rahmi ‘’sokağı edebiyata getiren sanatçı olarak’’ geçmekte ve bu romanında da bunu açıkça görmek mümkün.
Şıpsevdi
ŞıpsevdiHüseyin Rahmi Gürpınar · Everest Yayınları · 20152,091 okunma
500 syf.
8/10 puan verdi
·
23 günde okudu
Uzun süredir kitaplığımda olmasına rağmen okumamışım. Kendimi sorguluyorum neden??? Meftun Beyin hallerini lütfen sizde okuyun. Kısa bilgilendirme yapayım. Meftun bey Fransa'ya sözde eğitim için gitmiş ama gününü gün etmiş birisi. Sözde eğitiminden sonra ailesinin yanına döndüğünde onlara Fransız edep ve adaplarını yani Avrupa kültürünü ailesine aşılamayı kendisine görev edinir. Osmanlının Batılaşma dönemini eğlenceli olarak anlatılmış ben baya kahkaha attım yani. Kadın erkek ilişkileri bence güzel verilmiş ve hala daha devam ettiğini görmekte ilginçti..
Şıpsevdi
ŞıpsevdiHüseyin Rahmi Gürpınar · Everest Yayınları · 20152,091 okunma
474 syf.
7/10 puan verdi
·
41 günde okudu
Okumayı, bilgi edinmeyi her şeyin önünde tutan herkese bu kocaman sevgiler.️ Bugün kitaplığımda küçük bir gezintiye çıktım ve lise yıllarında yarım bıraktığım, ama hiçbir şeyi yarım bırakmayı sevmediğim için geçen yıl baştan başlayıp okuyup bitirdiğim bir kitap olan "Şıpsevdi" ye denk geldim. Sayfamda farklı türden bir esere yer vermek
Şıpsevdi
ŞıpsevdiHüseyin Rahmi Gürpınar · Everest Yayınları · 20152,091 okunma
Reklam
500 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
8 saatte okudu
Roman ilk olarak 1901 İkdam Gazetesinde “Alafranga” olarak tefrika edilmiş ve zararlı görülerek yayından kaldırılmış. Ana karakter Meftun’u, Ahmet Mithat’ın Felatun Bey karakterine çok benzettim. Felatun Bey’de yanlış batılalaşmanın bir sembolünü yansıtıyordu. Meftun’da Felatun’un bir yansıması. Konusuna gelecek olursam; Meftun Bey, aklı tilki gibi çalışan genç baş karakterimiz. Kendisi alafrangalığı hayatına ilmek ilmek işlemeye çevresine de işletmeye başlamıştır. Dönemin toplum yapısı düşünüldüğünde birçok tezat eğreti duran adetler, Yeşilçam esintisiyle hoş sohbetler kahkaha attıran diyaloglarla anlatılır. Hüseyin Rahmi Gürpınar önsözünde söylüyor:”Bu eser alafrangayı aşağılamaya değil aksine onu yanlış anlaşılmaktan kurtarmaya hizmet edecektir.Ve bu roman bir hizmetten çok halkı güldürmek için yazılmıştır.”
Şıpsevdi
ŞıpsevdiHüseyin Rahmi Gürpınar · Everest Yayınları · 20152,091 okunma
500 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Şıpsevdi
İlk dönem romancılarımızın gözde tiplerinden “Şık” tipi: Meftun Bey... Yarım yamalak Paris öğrenimiyle sindirilmemiş Avrupa kültürünü, kendi bencilliklerine, dolandırıcılığına maske yaparak aile bireylerinin yozlaşmasına, ailenin yıkılmasına yol açan bir “yüzsüz”... Şıpsevdi, Hüseyin Rahmi’nin toplumsal yozlaşmaya vurduğu “neşter”lerin en sürükleyicilerinden birisi..
Şıpsevdi
ŞıpsevdiHüseyin Rahmi Gürpınar · Ren Kitap · 20182,091 okunma
500 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 1901 de yazdığı ama sansür nedeniyle 1908 yılında yayımlanabilen romanıdır Şıpsevdi. Yazarın romanlarında sıkça gördüğümüz Batı hayranı, alafranga yaşam derdine düşmüş fakat yarım yamalak edindiği bilgiyle etrafına tepeden bakan, küçümseyen karakterin akla hayale gelmeyecek macerasını anlatıyor kitap. Kah gülerek,  kah sıkılarak okuduğum bir kitap oldu. Kitap oldukça kalın 499 sayfa, bazı konular o kadar ayrıntıya girerek anlatılmış ki sıkılıyorsunuz bunları okurken. Fazla detaycılığın dışında kitap güzeldi. Gürpınar'ın sinemaya uyarlanmış kitapları mevcut olduğu için bence bu kitabın konusuda tam bir komedi filmi senaryosu olurdu. Batı hayranı, Fransa'da birkaç yıl yaşamış olan Meftun  İstanbul'a ailesinin yanına döndüğünde onları beğenmez ve tüm aileye Batılılar gibi yaşamayı, düşünmeyi, giyinmeyi, öğretmeye kalkar. Gelin görün ki onunda bildikleri yarım yamalaktır ve hem kendisinin hem de ailesinin yaşamını arapsaçına döndürür. Türlü badireler atlatan Meftun peki sizce akıllanır mı? Gürpınar eserlerinde İstanbul'u ve İstanbul insanını anlatır. Ve bunu harika bir incelikle kaleme alır. Zaman zaman bu Alafranga düşkünü, züppe kesim diye tabir ettiği karakterlerle ince ince dalga geçtiğini düşünüyorum... Neyse benden bu kadar. Sağlıcakla ve kitapla kalın.
Şıpsevdi
ŞıpsevdiHüseyin Rahmi Gürpınar · Ren Kitap · 20182,091 okunma
464 syf.
9/10 puan verdi
·
8 günde okudu
merhabalar sevgili 1k ailesi :)) Türk klasiği incelememle geldim :D bugün çok çok sevdiğim bir yazar olan Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Şıpsevdi eseriyle karşınızdayım. yazardan okuduğum yedinci eser olmasının dışında en sevdiklerim arasında da yerini aldı. Hüseyin Rahmi bildiğimiz gibi Türk edebiyatında sokağı edebiyata taşıyan yazar olarak
Şıpsevdi
ŞıpsevdiHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20212,091 okunma
Reklam
464 syf.
9/10 puan verdi
İş Bankası Yayınlarının “ Türk Edebiyatı Klasikleri “ serisine Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Şıpsevdi’si ile devam ediyorum. Okumak için geç kalmışım desem de okuma fırsatı bulduğum için de şanslıyım diyorum, ya hiç okumasaydım! Hikaye bir süre Fransa’da yaşamış, onlara özenen, onların kültürünü uygulamaya çalışan alafranga meraklısı Meftun Bey’in etrafında şekilleniyor olsa da , kız kardeşleri, ananesi, annesi, teyzesi, erkek kardeşi, evde çalışanlar, komşu Kasım Efendi ve ailesi, her biri şahsına münhasır karakterler. Yazar karakterleri o kadar samimi anlatıyor ki, sanki siz de köşkte yaşayanlardan biri gibi hissediyorsunuz. Tek kelimeyle ifade etmek istesem rahatlıkla trajikomik bir hikaye diyebilirim. Okurken oldukça eğlendiğimi, güldüğümü söyleyebilirim. Keyifli okumalar…
Şıpsevdi
ŞıpsevdiHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20212,091 okunma
474 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
34 saatte okudu
1 numaralı kategorinin belki de en iyi, en eleştirel kitabını geride bıraktık. Batılılaşma ve bunu tamamen yanlış algılayarak kendinde birikim görenlerin getirdiği yanlışlıklar komedyası olan bir dönemin aynası adeta bu kitap. Günümüzdeki şekliyle, sosyal medyada okuduğu iki satır yazılarla kendini çok kültürlü, edebiyatçı, tarihçi, kripto gibi
Şıpsevdi
ŞıpsevdiHüseyin Rahmi Gürpınar · Everest Yayınları · 20082,091 okunma
464 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Hüseyin Rahmi bu kitabında Batılılaşma konusuna değinmiş. Diğer kitaplarında olduğu gibi bu kitapta da Batılılaşmayı tamamen kötülememiş ve övmemiştir. Batılılaşmanın yanlış uygulandığını ve geleneksel Osmanlı aile yapısının nasıl bozulduğunu anlatmıştır. Paris'e okumaya giden Meftun, sadece gezip tozmuş ve eğitimini tamamlamadan ülkeye geri dönmüştür. Tam bir batı hayranına evrilen Meftun, Türk-Osmanlı kültürünü küçümsemeye başlamıştır. Ailesini batı kültürüne göre davranmalarını istemiş ve onlara dersler vermiştir. Meftun, kız kardeşi Lebibe'nin komşularının oğlu Mahir ile görüştüğünü öğrenir. Ufak bir araştırmadan sonra Mahir'in babasının çok zengin ancak cimri Kasım Efendi olduğunu öğrenir. Kasım Efendi'nin birde kızı vardır. Meftun yaşamak istediği batılı hayat tarzı için gereken parayı kız kardeşini Mahir'le, kendisi de Mahir'in kız kardeşi ile evlenerek ulaşabileceğini düşünür. Acaba bu emeline ulaşabilecek midir?
Şıpsevdi
ŞıpsevdiHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20212,091 okunma
464 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Romanlardaki bazı tasvirler gerçeğe o kadar dokunuyorlar ki!..
Hüseyin Rahmi Gürpınar; alafrangalığın yanlış anlaşılmasından, uygulanmasından hareketle insan tabiatına uygun düşen, olumsuz sonuçları işleyen ve Türk toplumunun alışkanlıklarına uyan ya da uymayan tiplerden yola çıkarak bu romanına tespitlerini yansıtmıştır. Daha öncesinde eser Alafranga adıyla ortaya çıkarılmış fakat sakıncalı görüldüğü için yayın durdurulmuş böylelikle yeniden Şıpsevdi adıyla yaklaşık on sene sonra yayımlanmıştır. Şıpsevdi ismine karşılık düşen kişi romanda, Meftun karakteri üzerine işlenmiştir. Okurken bazı ayrıntılar kimi okuyucuyu yorabilir, sıkabilir ama ben aksine keyif aldığımı hissettim. Güldüm,sinirlendim, anlık tepkiler yaşadım çünkü düşündürücü; hayrete düşüren,olay ağırlıklı, mesaj içerikli, eleştiriler içeren kısımlar yerleştirildiğinden merak uyandırdı. Meftun Bey'in başından geçen olaylar dizisi ve Paris'te gördüklerini ülkesine döndüğünde aynı durumları evindeki ailesine uygulamak istemesi komik diyaloglar ile yazılmıştır. Bunun beraberinde gelen yaşanan karmaşıklıklar, çatışmalar, bir çöküşün habercisidir. Felsefî görüşlerin de yer aldığı, zamansız bir eser olarak sunulan bu roman değerli klasiklerimiz arasındadır. Son olarak yazarımız, bu romanın herhangi bir amaca hizmetinden çok halkı güldürmeye dair yazıldığına dikkat çekmiştir.
Şıpsevdi
ŞıpsevdiHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20212,091 okunma
464 syf.
8/10 puan verdi
·
20 günde okudu
Meftun Bey okumak için gittiği Fransa'nın Paris kentinde yıllarca kalır, fakat buraya asıl geliş sebebini unutup, eğitim görmekten kaçar. Meftun Bey, Fransa dönüşü kendisine babasından kalan evde alafranga bir hayat sürmeyi düşlemektedir. Ailesine de Avrupa kültürünü aşılamaya çalışır ve olaylar gelişir. Osmanlı'nın batılılaşma dönemi insanlarına nasıl etki ettiğini açıkça okuyoruz. Eğlenceli, düşündüren, felsefi içerikli güzel bir konusu var. Romanda zenginlik, çalışkanlık, miras yeme, evlenmenin maddiyat ile olan ilişkisi, gayrimüslimler ve müslümanların birbirlerine bakış açısı, kadın erkek ilişkileri, dinin toplumdaki yeri güzel anlatılmış. Şunu da yazmadan geçemeyeceğim ki, yazarın kitapta uzun uzadıya kafa açtığı çok boş bölümler var. Olay akışını kendi kendine tıkamış gibi hissettim. Bana boş gelen yerleri çıkartırsak romanımız yüz sayfa kadar eksik olabilirmiş.
Şıpsevdi
ŞıpsevdiHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20212,091 okunma
500 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Şıpsevdi
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR'IN SON ROMANI. MEFTUN BEY'İN ALAFRANGA HAYRANLIĞI, ZEVK SEFA İÇİNDE ZENGİN VE LÜKS YAŞAMA HASTALIĞI BAŞINA SONUNDA İŞ AÇAR. YAŞANMIŞLIKLARLA SABİT GÜZEL BİR ROMAN DİYEBİLİRİM.
Şıpsevdi
ŞıpsevdiHüseyin Rahmi Gürpınar · Ren Kitap · 20182,091 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.