2022 2. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2022 21:36
İlk dönem romancılarımızın gözde tiplerinden “Şık” tipi: Meftun Bey... Yarım yamalak Paris öğrenimiyle sindirilmemiş Avrupa kültürünü, kendi bencilliklerine, dolandırıcılığına maske yaparak aile bireylerinin yozlaşmasına, ailenin yıkılmasına yol açan bir “yüzsüz”... Şıpsevdi, Hüseyin Rahmi’nin toplumsal yozlaşmaya vurduğu “neşter”lerin en sürükleyicilerinden birisi..
·500 syf.·
2020 29. kitabı
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR'IN SON ROMANI. MEFTUN BEY'İN ALAFRANGA HAYRANLIĞI, ZEVK SEFA İÇİNDE ZENGİN VE LÜKS YAŞAMA HASTALIĞI BAŞINA SONUNDA İŞ AÇAR. YAŞANMIŞLIKLARLA SABİT GÜZEL BİR ROMAN DİYEBİLİRİM.
2020 63. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2020 15:02
Hüseyin Rahmi'nin okuduğum ilk eseri, Kitap oldukça sürükleyiciydi benim için, meftun'un alafrangalığı, bilgisi ve bilgisini insanlara aktarma isteği, şıpsevdi olup herkese kapılması ve kitabın her karakter için uzun uzun bilgiler vermesi okurken çok eğelendirdi beni. Kitabı okurken sizi başka bir aleme sürükleyeceğinden eminim .İlk başlarda sıkılmıştım sonra ki karakterlere hayat verince yazar, kitap Bi eğlence olmaya başladı benim için, okunması gereken naif kitaplardan.#ŞIPSEVDİ
2021 68. kitabı
Hüseyin Rahmi Gürpınar, bu romanında; Osmanlı kültürüne bağlı olan bir aileye, batı tarzında, alafranga bir yaşamı anlatmaya ve öğretmeye çalışan Meftun ve diğer karakterlerin; yer yer komik, yer yerse trajikomik hikâyesini anlatmaktadır. Bazı yerler de gereksiz detayların fazla olması açıkçası bazen insanı sıkıyor (bana göre). Ama olaylar çok ağır bir şekilde ilerlese de sürükleyici bir romandı. Tavsiye edilir mi, edilmez mi pek emin olmamakla beraber, okuduğunuz zaman size bir şeyler katacağına emin olduğum bir roman oldu. Okuyup, okumamayı da size bırakıyorum.
FRENK ÜZÜMÜ
2020 36. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2020 01:00
Mustafa Kemal Atatürk şöyle söylüyor: "...münevverlerimiz belki bütün cihanı, bütün diğer milletleri tanır, lâkin kendimizi bilmeyiz. münevverlerimiz milletimi en mes'ut millet yapayım der. başka milletler nasıl olmuşsa onu da aynen öyle yapalım der, lâkin düşünmeliyiz ki, böyle bir nazariye hiçbir devirde muvaffak olmuş değildir. bir millet için saadet olan diğer millet için felâket olabilir. aynı sebep ve şerait birini mes'ut ettiği halde diğerini bedbaht edebilir. onun için bu millete gideceği yolu gösterirken dünyanın her türlü ilminden, keşfiyatından, terakkiyatından istifade edelim, lâkin unutmayalım ki, asıl temeli kendi içimizden çıkarma mecburiyetindeyiz." (Konya gençleriyle konuşma) 20 Mart 1923 Tanzimat'tan Cumhutiyet'in kuruluşuna kadar geçen sürede Batıcı, Frenkçi düşünceyle yapılan yenilikler, düzenlemeler Cumhuriyet'in ilanından sonra da devam etmiş. Günümüzde de Avrupa Birliği'ne girebilme düşüncesiyle yapılan düzenlemeler mevcut. Osmanlı'nın Tanzimat'ından bu yana ve belki de daha öncesinden Avrupa; ülkemize yaptığı yardımlar sonrasında, ekonomik anlaşmalar öncesinde kurumlarımızı (eğitim, hukuk, güvenlik...), kendi kurumlarına benzeyecek şartlarda düzenlememizi talep etmiş ve bu yolda baskıcı bir politika izlemiş. Çağın ekonomik, teknolojik, kültürel, askerî gelişmelerine ayak uyduramayıp, geride kalan ülkemiz ise; ticari yönden de Avrupa'nın alışverişine bağlı olduğu için bu düzenlemeleri yapmak mecburiyetinde kalmış. Ancak bu düzenlemeler tamamıyla ahlâkî yapımıza, örf ve ananelerimize, kültürel özelliklerimize, dünya görüşümüze, dinî inanışımıza... göre planlanması gerekirken, devletin içindeki bazı haşerelerin de sebep olmasıyla; düşüncesizce, ileriyi tasavvur etmeden, akılsızca yapılmış. Atatürk bu düzenlemeleri millileştirmeye çalışsa da
2020 25. kitabı
Bütün yazarlarımız tabii ki yanımızda değerlidirler. Bu kitabı da ustaca bir kalemle yazmış yazar. Özellikle Fransız ve batı kültürüne hayran olan meftunun başından geçen olaylar anlatılmış. Yazarın ne kadar zeki bir insan olduğuna insan bu romanla ulaşabiliyor. Bu kadar karakteri bir roman içerisinde bir araya toplamak büyük bir yetenek olsa gerek. Tüm saygımla ama kendi görüşüm olarak söylüyorum ki okumaya değmeyecek bir kitap. Başka kitapları okumak daha hayırlı olacaktır.
2021 3. kitabı
Şıpsevdi ah nasıl anlatılır . Raci'nin klasik türk karakteri olması , Meftun özenti bir insanın hayatında uygulayıp bocalamaya çalışması , Lebibe yaşadığı iç buhranı karakterleri bire bir yazarın içselleştirmemize yaradı . Romanın zatalime en büyük katkısı eski türkçe kelimeler katması oldu ve yazarın diğer kitaplarını okumama teşvik etti. Bence okunması gereken kitaplar arasında umarım beğenirsiniz.
Puan vermedi
Ben sanırım Türk klasiği okuyamıyorum. Çalıkuşu ve Kürk Mantolu Madonna’da zirvede bırakmışım. Onlar dışında tutturamadım, sevemedim, olmuyor. Arada göz atarım, okurum yani ama sıkmayacağım kendimi, dursun böyle. Türk klasiği okuyamadığım için (çoğunluğunu) kendime çok kızıyorum.
1000k
2021 39. kitabı
Okunma: 11 Mart 2021 04:06
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 1901 de yazdığı ama sansür nedeniyle 1908 yılında yayımlanabilen romanıdır Şıpsevdi. Yazarın romanlarında sıkça gördüğümüz Batı hayranı, alafranga yaşam derdine düşmüş fakat yarım yamalak edindiği bilgiyle etrafına tepeden bakan, küçümseyen karakterin akla hayale gelmeyecek macerasını anlatıyor kitap. Kah gülerek,  kah sıkılarak okuduğum bir kitap oldu. Kitap oldukça kalın 499 sayfa, bazı konular o kadar ayrıntıya girerek anlatılmış ki sıkılıyorsunuz bunları okurken. Fazla detaycılığın dışında kitap güzeldi. Gürpınar'ın sinemaya uyarlanmış kitapları mevcut olduğu için bence bu kitabın konusuda tam bir komedi filmi senaryosu olurdu. Batı hayranı, Fransa'da birkaç yıl yaşamış olan Meftun  İstanbul'a ailesinin yanına döndüğünde onları beğenmez ve tüm aileye Batılılar gibi yaşamayı, düşünmeyi, giyinmeyi, öğretmeye kalkar. Gelin görün ki onunda bildikleri yarım yamalaktır ve hem kendisinin hem de ailesinin yaşamını arapsaçına döndürür. Türlü badireler atlatan Meftun peki sizce akıllanır mı? Gürpınar eserlerinde İstanbul'u ve İstanbul insanını anlatır. Ve bunu harika bir incelikle kaleme alır. Zaman zaman bu Alafranga düşkünü, züppe kesim diye tabir ettiği karakterlerle ince ince dalga geçtiğini düşünüyorum... Neyse benden bu kadar. Sağlıcakla ve kitapla kalın.
2021 42. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2021 19:04
Türk klasiklerinden de kitaplar okumamız gerektiğini düşündüğüm için okudum. Yazarın ilk kitabı olmasına rağmen gayet güzeldi yer yer güldürdü. İyi bir gözlem yeteneği olduğu yadsınamaz. Sizde şans verebilirsiniz..

Hüseyin Rahmi GürpınarYazar · 100 kitap
17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hünkâr yaveri Mehmet Sait Paşa'nın oğlu olan Hüseyin Rahmi, üç yaşında iken annesinin ölümü üzerine, Girit'te bulunan babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında tekrar İstanbul'a anneannesinin yanına gönderildi ve eğitimine burada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüşdiyesi ve idadide okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey'in himayesiyle Mekteb-i Mülkiye'ye girdi (1878). Okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçiren Hüseyin Rahmi buradaki öğrenimini yarıda bıraktı (1880). Kısa bir süre, Adliye Nezareti Ceza Kalemi'nde memur, Ticaret Mahkemesi'nde Azâ Mülazımı olarak çalışan Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı. 1887'de Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazmaya başlayan Hüseyin Rahmi, ardından İkdam ve Sabah gazetelerinde mütercim ve muharrir olarak çalıştı. II. Meşrutiyet döneminde 37 sayı süren Boşboğaz ve Güllâbi adlı bir gazete çıkardı. İbrahim Hilmi Bey ile birlikte çıkardığı Millet gazetesi de uzun ömürlü olmadı. 1925-1927 yılları arasında yayımlanan Türk Kadın Yolu adlı derginin yazarları arasındaydı. Sonraki çalışmalarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerine neşretti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5. ve 6. dönemlerde Kütahya milletvekili olan Hüseyin Rahmi, ömrünün son otuz bir yılını geçirdiği Heybeliada'daki köşkünde 8 Mart 1944 tarihinde öldü ve oradaki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnedildi. Edebiyat hayatı Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehasıyla anlatır. Servet-i Fünûncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yy sonu İstanbul'un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani (1913) isimli romanından uyarlanmıştır. Bağımsız sanatçılardan biri olarak da anılır. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın romanları ve öyküleri yeni nesiller tarafından da kolayca anlaşılabilmesi için 1960 sonrasında içinde Mustafa Nihat Özön'ün de yer aldığı bir edebî kurulca sadeleştirilmişti. Bu sadeleştirme kimilerince yerinde bulunurken kimileri de özgün dilin dokunulmadan bırakılması gerektiğini savunmuşlardı. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Hüseyin_R...