2020 2. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2020 21:05
İki Kule J.R.R. TolkIen’in Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin 2. kitabı. Ben hava durumlarının ve mevsimlerin insanın okumasına pozitif etki yaptığını düşünüyorum. Bu bağlamda İki Kule’nin okunması gereken mevsim kış mevsimidir. Dışarda soğuk bir hava, siz elinizde bir kahve, üstünüzde bir battaniye ile bu kitabı okuduğunuzda, Tolkien’in Orta Dünyası’na kusursuz bir giriş yapıp, hikayeyi yaşayacaksınız. Serinin 1. kitabı Yüzük Kardeşliği, Sam ile Frodo’nun gruptan ayrılması ile bitiyor ve İki Kule, tam buradan başlıyor. Tolkien İki Kuleyi, iki bölüme ayırarak yazmayı tercih etmiş. 1, bölümde Merry, Pippin, Aragorn, Legolas, Gimli ve Gandalf’ın maceralarına ve Miğfer Dibi savaşına tanık olurken, 2. bölümde Frodo ve Sam’ın Gollum ile karşılaşmalarına ve yüzüğü yok etmek için Kıyamet Çatlaklarına doğru devam eden yolculuğuna tanık oluyorsunuz. İki Kule için olayların geliştiği ve bizi muhteşem bir finale hazırladığını söylersek yanlış olmaz. Klasik üçlemelerin 2. kitaplarında artık yeni karakterler genellikle hikayeye eklenmez ancak bu kural İki Kule için geçerli değil. Ağaçsakal ve Entlerin, Boromir’ın kardeşi Faramir’in ve Rohan Kralı Theoden’in hikayeye eklenmesi zaten oldukça zengin olan kitaba bambaşka bir soluk getirmiş. Özellikle Merry ve Pippin’in Ağaçsakal ve Entlerle olan maceralarına hayran kaldım. Gandalf’a göre Ağaçsakal Orta Dünya güneşi altında yürüyen en eski canlı. Buradan bile Ağaçsakal’ın Orta Dünya için ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz. Her iki bölümün de sonları tansiyonun yavaş yavaş yükselmesiyle son buluyor. Bu açıdan 3.kitabın muhteşem bir final olacağını yukarıda yazdım. İki Kule’de Tolkien’in karakterlerine, anlattığı hikayeye ve henüz pisliklerden temizlenmemiş olsa da Orta Dünya’sına tam anlamıyla hayran olacaksınız. Bu karakterlerin ve bu dünyanın bir parçası olacaksınız. Buradan bile İki Kule’nin ne kadar muhteşem bir eser olduğunu anlayabilirsiniz. İki Kule aslında muhteşem bir yol hikayesi. Hem 1. bölümde hem 2. bölümde bilinmeyene doğru bir yolculuk var. Yüzüğün etkisi altına alınan Gollum’un Yüzük’e olan zaafı aslında gerçek hayatta insanların paraya olan zaafı ve eninde sonunda paranın kölesi olmasından yola çıkarak, İki Kule’nin her ne kadar fantastik bir eser olmasına rağmen, gerçek hayat ile bağdaştığını rahatlıkla söyleyebilirim. İnsana ait tüm duyguları yaşacağınız bu muhteşem eseri tüm okurlara tavsiye ederim.
Yüzüklerin Efendisi - İki KuleJ. R. R. Tolkien · Metis Kitap · 201813bin okunma