2020 4. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2020 19:58
Klasik okurken her zaman farklı bir beklenti içine giriyorum. Hala ne bekliyorum ben bile emin değilim ama Gurur ve Önyargı açıkçası beni tatmin etmedi. Bitirdiğimde diğer okuduğum klasikler gibi mutlu olmadım. Fazladan bir kitap okumuştum hayatımda. Konusuna gelince kızlarını zengin birer koca bulmaktan başka bir derdi olmayan bir anne ve dünya yıkılsa umrunda olmayacak bir baba. Biri aklı başında olan 5 kız kardeş balo balo gezip zengin koca aramakta. Kitabın geçtiği 18. Yüzyıl hayatını betimlemesi açısından güzeldi. Fakir ve zenginin hayat duruşu ve insanların birbirilerine madde olarak bakması. Her şeye rağmen akıcı bir anlatımı vardı. Gerçi ilk 200 sayfa o kadar olmasa da sonrasında diyaloglar biraz sıksa bile kitabı sıkılmadan okuyabilirsiniz. Sadece size bir şey katmayacak bir eser olması açısından okumanızı tavsiye etmiyorum diyemem ama okumazsanız bir şey kaybetmezsiniz. Klasiklerin en büyük sorunu olan fazla karakter Gurur ve Önyargı’da da var ve ilk başlarda sıkça geriye dönüp kimdi bu diye bakma ihtiyacı duyabilirsiniz. Açıkçası ben dönüp bakmadım ve zamanla kim kimdi oturdu. Tıpkı bir dizinin 22. Bölümünden izlemeye başladığı halde tüm olayı çözmüş olmanız gibi. Filmi de varmış henüz izlemedim ama gerçekten boş bir vaktim olursa izlemeyi düşünüyorum. Daha önce okuduğum incelemelerde Jane Austen’in gerçek hayatta aşık olduğu kişinin zengin olmasından dolayı evlenemediği, daha sonra daha güzel bir hayat yaşarım umuduyla zengin başka bir adamın teklifini kabul ettiğini ama sonra pişman olduğunu okumuştum. Benim en çok hoşuma gidense Jane Austen öldüğü zaman ilk başta kendisinin aşık olduğu adamın kendi kızına Jane adını vermiş olması. Kısaca kitap ve Jane Austen hakkında diyebileceklerim bu kadar. Okumak isteyenlere tavsiyem ara vermeyin verirseniz elinize bir daha almak istemeyebilirsiniz. Zaten bir sürü karakter var hatırlamak zor olabilir. Emin değilseniz okumaktan. Sanırım okumasanız da olur. Karar tabi ki sizin.
Gurur ve ÖnyargıJane Austen · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,9bin okunma